Miért is Dánia?
2017. augusztus 27. írta: M Éva

Miért is Dánia?

Jogosan kérdezték meg már sokan tőlem, miért pont Dánia.

Az előzmények

Igaziból már jó néhány éve megvolt ez az elképzelés, hogy Andrissal elmegyünk valahova Európába. Több év kellett hozzá,hogy a feltételek összeálljanak. Mostanra mindent adott volt. Andris most kezdi a középiskolát. Így jó pillanatnak tűnt idén szeptember elejére kiköltözni. Ráadásul michigani élete után különösen alkalmassá vált arra, hogy külföldre költözzünk. Nekem 21 évesen adatott meg először,hogy külföldön éljek. Igaz, akkor az elnyert AIESEC ösztöndíjnak köszönhetően meg se álltam Mexikóig, ahol a mai napig meghatározó 4 hónapot töltöttem. Azóta is megdobban a szívem Mexikó hallatán. A latin világ, kultúra, valamint a spanyol nyelv soha el nem múló szerelem lett. Dolores barátnőmet épp mostanság találtam meg a LinkedIn segítségével. Vele utoljára 22 éve találkoztunk, mikor Magyarországra látogatott. Aztán ott volt még Németország, amikor Frankfurtban éltünk a 90-es évek közepén. Szóval a külföldön élni gondolatnak vannak apró-cseprő előzményei.

denmark.jpg

Na de akkor miért is?

Mindig is Skandinávia volt a célpont, azon belül sokáig Svédország. Többen mondták is rám,hogy olyan vagyok mint egy svéd. Magas, szőke, hűvös és kék szemű. A hideg sose vonzott Svédországhoz, de úgy általában valamilyen mély vonzódást érzek a skandináv kultúrához, értékrendhez. Megmagyarázhatatlan ez. Ha hisz valaki a reinkarnációban, akkor mondjuk, az egyik reinkarnációm itt volt. Ha pedig az asztrológiára fogjuk, akkor a Szűz aszcendensem ad magyarázatot.

A skandináv társadalmakban magas a bizalom szintje, míg sajnos a kelet-európaiakban nagyon alacsony. Francis Fukuyama, amerikai filozófus és politikai közgazdász 600 oldal írt a a bizalomról.Ebbe most nem mennék bele...Nagyon fontos témának tartom és ezért is szerettem volna kipróbálni,hogy egy olyan országban éljek, ahol magas a bizalom szintje. Ahol az emberek nem, vagy sokkal kevésbé csapják be egymást, ahol az adott szó számít, és az alapján valóban megtörténnek a dolgok.

A másik, amiért roppant módon vonzódom a skandináv kultúrához, az az integritás. A multinacionális cégeknél tanultam meg ezt a szót. Mit is jelent? Érintetlenség, sértetlenség, feddhetetlenség, tisztesség, becsület. Nos, ez megvan a skandináv társadalmakban. Ez az a közeg, ahol jól érzem magam. A sok korrupció, a tisztesség hiánya pedig elfogadhatatlan számomra, különösen, ha átszövi és behálózza az egész társadalmat, mint egy polip.

Továbbá szintén meghatározó számomra, hogy a skandináv népek nagy hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre és nagyon tudatosak ebben. A skandináv országok sok felmérésben előkelő helyet foglalnak el a szabadságjogok és az egyenlőség tekintetében is.

Aztán 2016-ban egy napon felébredve jött a sugallat, hogy Dánia. Nem értettem. Aztán gyorsan meglettek a racionális érvek. A dánok a világ legboldogabb népei között vannak. Kiváló az oktatási rendszerük. Nyilván Andris szempontjából ez nagyon fontos számomra. Ezenkívül a dánok nagy hangsúlyt fektetnek a munka és magánélet egyensúlyára. A környezetvédelmi szempontot már említettem. A komoly témák mellett számomra az is a dánok mellett szól, hogy szerintem a legvidámabb nép a skandinávok között, és tudnak élni. A dán gasztronómia mára híres lett, aminek egyik bizonysága,hogy sok Michelin csillagos étteremmel rendelkeznek, ahova mi Andrissal  nem valószínű, hogy rendszeresen járni fogunk, de azért jól hangzik :-)

Nagyon szimpatikus számomra Dániában, hogy erős a szociális rendszere. Dánia a skandináv modell szerint szervezi a szociális, egészségügyi és oktatási szolgáltatásokat. EU állampoIgárok számára ingyenes például a közép-és felsőfokú oktatás. Az euró helyett saját pénzük van. Megkérdeztem egy bankárt otthon, miért is van saját pénzük, koronájuk a dánoknak. Így hangzott a rövid válasz: "Mert megengedhetik maguknak." Ha gazdasági szempontból nézem, akkor egy gazdag, erős országot választottunk. Ez utóbbi persze összefügg mindazokkal, melyeket előtte soroltam.

Elég sok idő eltelt a fenti gondolatmenet után, mire rájöttem, na dehát nekem van saját élményem a dánokkal. Fiatal külkereskedő koromban dán vevőim is voltak és rendszeresen jártam akkortájt Dániába. Már akkor nagyon megkedveltem ezt a kis északi országot. Sok kedves emlékem van róluk, amiket majd e blog keretében felidézek.

smorrebrod_lunchbox.jpg 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://maniamdania.blog.hu/api/trackback/id/tr3712783224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.