Georg Jensen, a dán design megkerülhetetlen tényezője
2019. március 06. írta: M Éva

Georg Jensen, a dán design megkerülhetetlen tényezője

Ifjú külkereskedő koromban hozzám tartozott a dán piac. Így megadatott, hogy évente 3-4 alkalommal Dániába utazhassak. Valószínűleg ekkor szerettem bele ebbe a pici országba. Bár mindig csak néhány napot töltöttem itt és nem várost néztem, hanem tárgyaltam, néhány dolog mégis hatott rám, és belém ivódott. Az egyik ilyen dolog az volt, hogy a sajtos kenyérre lekvárt teszünk. Úgy értem, lehet így :-) Leginkább a bogyós gyümölcsökből készült fanyar lekvárt. Nem az otthoni, hagyományos, agyoncukrozott, kőkemény lekvárokra gondolok.

Szóval ezt akkoriban kipróbáltam, a 20-as éveim leg-leg elején, nagyon megszerettem  és teljesen természetes, hogy azóta így is egyem a sajtot. Tudom, sokak számára, ez elképzelhetetlen, pedig csodás ízkombináció egy zamatos sajt és a lekvár. Aki nem hiszi el, járjon utána :-)

A másik dolog, amit szintén örökre megtanultam a dánoktól, az a Georg Jensen név. Kedvenc dán ügyfeleimtől kaptam két karácsonykor is csodálatos díszeket, melyek 24 karátos arannyal vannak futtatva. Elmagyarázták, hogy Georg Jensen minden évben kiad egy új designnal megjelenő karácsonyi díszt. Íme ezek a karácsonyi díszek, amelyeket ereklyeként szeretettel őrzök. Sokszor kerültek a családi karácsonyfára hol Szekszárdon, hol Budapesten, hol pátyi házunkban.

georgej.jpg 

Nos, ügyfeleimtől megtanultam, hogy Georg Jensen egy fogalom, egy ikonikus márka Dániában. Ahogy látom, a dánok szeretik és büszkék rá. Meg is értem. A céget Georg Arthur Jensen  ezüstműves alapította 1904-ben.

georg_jensen1.jpg

A cég honlapján azt olvashatjuk, hogy a Georg Jensen több mint 100 éve a skandináv design egyik zászlóshajója, mely fáradhatatlanul provokálja a design kategória szabályait.

Karácsony előtt elmentem a sétáló utcában található Georg Jensen boltba, ahol megcsodáltam a sok szépséget. Íme egy kis ízelítő:

20181218_gj_1.jpg

20181218gj1.jpg

20181218gj2.jpg

És néhány elegáns darab kedvcsinálónak a georgjensen.com/europe honlapról:georg-jensen-harmony-41_9cm-lysestage.jpg

georg_jensen4.jpg

georg_jensen2.jpg

 

 

georg_jensen.jpg

 

georg_jensen3.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://maniamdania.blog.hu/api/trackback/id/tr1114502128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szaboa 2019.03.12. 22:00:50

Nekem is nagyon tetszettek: külföldi újságokban láttam először a karácsonyi díszeket! Gyönyörűek!
süti beállítások módosítása