Őszinte kommunikáció, transzparencia és összefogás - koronavírus kezelés dán módra
2020. március 26. írta: M Éva

Őszinte kommunikáció, transzparencia és összefogás - koronavírus kezelés dán módra

Az egyes nemzetek különböző módon kezelik a mostani vírushelyzetet. A nemzeti kultúra és az egyes országok társadalmi tőkéje, valamint a regnáló kormányok illetve hatalmi rendszer sok mindent meghatároznak. Láttuk, ahogy Kína és Dél-Korea megbirkózott vele, és látjuk, ahogy az olaszok és spanyolok kétségbeesetten küzdenek.
Vannak kormányok, amelyek transzparensek és őszintén tájékoztatják a lakosságot, és vannak kormányok, amelyek nem így tesznek.

Hogyan csinálják ezt a dánok?

Őszinte kommunikáció    

A dán miniszterelnök asszony, Mette Frederiksen (aki Dánia mindenkori legfiatalabb miniszterelnöke) hétfőn bejelentette a dánoknak, hogy a rendkívüli intézkedéseket a kormány meghosszabbítja április 13-ig. A dánok március 9-én lépték meg egy határozott mozdulattal, hogy gyakorlatilag bezárták az országot, köztük az iskolákat, az intézményeket, a bevásárló központokat stb. Aztán a határokat is lezárták.

mette_frederiksen2.jpg        Mette Frederiksen sajtótájékoztatót tart március 23-án
        Forrás: thelocal.dk

A miniszterelnök őszintén közölte a dánokkal hétfőn, hogy bizony OTTHON KELL MARADNI HÚSVÉTKOR. Abban az országban, ahol a húsvét öt napos ünnep. Majdnem, hogy fontosabb, mint a karácsony, de időtartamát tekintve egyértelműen a legnagyobb ünnep. És mégis, meg kellett hozni ezt a kemény döntést. És ezt már most, március 23-án közölte honfitársaival. Többek között azt, hogy még húsvétkor sem találkozhatnak egyszerre 10-nél többen.

" Nehéz lesz a Húsvét. Tudom, hozzá vagyunk szokva, hogy ilyenkor a családok találkoznak. Nehéz lesz, de most erre van szükség, mindannyian tudjuk. Más módokon kell most kommunikálnunk egymással, mint személyesen. Ott van például a Facetime. Sokkal többet kell otthon tartózkodnunk, mint ahogy azt szoktuk tenni. Otthon kell maradnunk, hogy az egyik ember ne fertőzze meg a másikat " - mondta a miniszterelnök. És azt is kérte, hogy a húsvéti ünnepek alatt se menjenek a dánok külföldre: " Ne menjetek Svédországba síelni! "

Fontos tudni ehhez, hogy a dánok rengeteget utaznak a világban. Így az utazási tilalom erősebben érinti őket, mint más nemzeteket.

Néhány a meghosszabbított intézkedések közül:
- 10-nél több ember se kültéren, se beltérben nem találkozhat, nem tartózkodhat együtt.
- Bármilyen üzlet, amely emberek közti kontaktust lehetővé tesz, továbbra is zárva kell maradnia. Így a bevásárló központok, fitness központok, fodrászüzletek, masszázsszalonok, éjszakai bárok stb. (kivéve a mindennapokhoz szükséges cikkeket árusító boltok)
- Valamennyi étterem, kávézó, bármilyen étkezőhely továbbra is zárva kell maradjon (házhoz szállítás lehetséges).
- Az iskolák és óvodák újabb három hétig továbbra is bezárva lesznek.
- A közszférában, nem-kritikus munkakörökben a dolgozók továbbra is otthon maradnak.

"Nem ígérhetem, hogy nem lesznek szükségesek további intézkedések" - zárta beszédét Mette Frederiksen.

A Dán Egészségügyi Ügynökség igazgatója tájékoztatta a lakosságot, hogy a kormány járványügyi szakemberei szerint a járvány tetőzése a következő négy hétben lesz, várhatóan április 20. körül. " Egy hosszú és lapos görbében reménykedünk, bízva a fenti intézkedések hatásosságában" - tette hozzá.

Így a dánok pontosan tudják, mit várhatnak a következő hetekben, mihez kell tartsák magukat, és mi a prognózis.
 

Transzparencia

De nemcsak ezt tudják a dán állampolgárok, hanem részletes adatokat is (nemek, korcsoportok, földrajzi megoszlás stb.) a járványról hazájukban. Vannak olyan országok, amelyek polgárai például nem tudnak részleteket a fertőzöttek földrajzi helyéről.

Figyelemreméltó a Dán Egészségügyi Ügynökség dokumentuma a járványról:
COVID-19
Risikovurdering, strategi og tiltag ved epidemi i Danmark
azaz
COVID-19
Kockázatértékelés, stratégia és járványügyi intézkedések Dániában

A Dán Egészségügyi Ügynökség (Sundhedsstyrelsen) és az Állami Szérum Intézet (Statens Serum Institut) honlapján minden nap friss adatokat publikálnak. Íme néhány példa. Dán nyelvtudás nélkül is értelmezhetőek. Ezekből az adatokból dolgozik a dán sajtó is.

1.) Ez a táblázat a fertőzöttekről közöl adatokat: melyik régióban hányan vannak kórházban, hányan intenzív osztályon és hányan lélegeztetőgépen.

I figuren vises antallet af indlagte med bekræftet COVID-19 på sygehuse i de fem regioner. Tallene viser, i hvor mange senge i regionerne, der ligger patienter med bekræftet COVID-19 kl 8 hver morgen. Det kan være forskellige patienter de forskellige dage.

Antal indlagte på sygehus i alt Heraf indlagte på intensiv afd. Heraf indlagte på intensiv afd. og i respirator
Region Nordjylland 27 8 7
Region Midtjylland 52 17 16
Region Syddanmark 41 14 12
Region Hovedstaden 193 42 32
Region Sjælland 63 13 11
Hele landet 386 94 78
Færøerne 1 0 0
Grønland 0 0 0

Opdateret 26. marts kl. 13:00
Kilde: Indberetning fra regionerne.
Note: Data indsamlet fra de fem regioner af Sundhedsstyrelsen. Antallet er opgjort pr. 26. marts 2020 kl. 8.
Der tages generel forbehold for oplysninger vedr. respirator.

2.)  A következő táblázat a kórházban ápolt koronavírusos betegek nemek és korcsoport szerinti számát mutatja. 

Køns- og aldersfordeling for indlagte patienter med COVID-19

 Aldersgruppe Indlagte kvinder ∗  Indlagte mænd ∗ Indlagte i alt ∗   COVID-19 tilfælde i alt Andel indlagte i aldersgruppen  Andel af alle indlagte 
 0-29 11 7 18 209 9 % 2 %
 30-39  6 5 11 184 6 % 4 %
 40-49 18 31 49 362 14 % 16 %
 50-59 17 28 45 239 19 % 15 %
 60-69 18 37 55 140 39 % 18 %
 70-79 19 45 64 100 64 % 21 %
 80+ 26 39 65 92 71 % 21 %
 Total  115 192 307 1326 23 % 100 %

Opdateret 24. marts kl. 17:00
Kilde: Opgørelsen er lavet af Statens Serum Institut på baggrund af data fra Landspatientregisteret (LPR) fra 27. januar 2020 til og med 21. marts 2020 kl 8.00. Der arbejdes på en daglig opdatering af disse tal, det forventes klar i starten af april.
∗ Indlagte omfatter både personer, der er eller har været indlagt.

3.) Az alábbi ábra a 100.000 lakosra eső fertőzöttek számát mutatja kommunonként (közigazgatási egység, talán járás a megfelelő szó).

Antal COVID-19 tilfælde per 100.000 indbyggere (kumulativ incidens) fordelt på kommuner. Seneste 7 dage
Opdateret 25. marts kl. 13:00

Opgjort for de seneste 7 dage
Kilde: Statens Serum Institut, COVID-19 overvågningsrapport

 4.) Alább az új, igazolt fertőzöttek napi számának alakulását látjuk dátum szerint. Látható a két fázis elkülönítése. Látványosan csökkent az új fertőzöttek napi növekedés száma a korlátozó intézkedések bevezetése után.

Antal COVID-19 tilfælde fordelt på prøvetagningsdato.

 

Figur 2. Antal COVID-19 tilfælde fordelt på prøvetagningsdato.


Akit érdekel, további rengeteg elemzést, táblázatot és grafikont találhat ezeken az oldalakon.

Miért fontos az őszinte kommunikáció és transzparencia a kormányok részéről, mindig, de a mostani kiélezett helyzetben különösen? Mert, ha ezek hiányoznak, akkor az állampolgárok feltételeznek, fantáziálnak, kitalálnak teóriákat, azt gondolják, direkt eltitkolnak információkat előlük, és félnek, mi több, pánikolnak. Ez pedig káros, végtelenül káros. Árt az immunrendszernek egyéni szinten és társadalmi szinten csökkenti az együttműködést és a normakövetést.

Ahogy egy dán-magyar tudóspáros, a dániai Aarhus Universitet társadalomtudósai, Bor Alexander és Michael Bang Petersen állítják: A koronavírus legjobb ellenszere az igazság.

Összefogás és szolidaritás

Mindeközben a dán parlamenti pártok hihetetlen gyorsan összefogtak és megállapodtak, így a dán parlament egy sokmilliárdos, történelmi rekord nagyságú mentőprogramot hagyott jóvá a múlt héten, amely a dán gazdaságnak és egyúttal különböző társadalmi rétegeknek nyújt óriási segítséget.

koronavirus.jpg 

" Most látjuk annak az erős társadalmi szerződésnek az értékét, amivel mi, dánok rendelkezünk " - mondta a mentőcsomagról hozott megállapodásról Mette Frederiksen.

40 milliárd dán koronával (=1760 milliárd forint) támogatja meg az állam a koronavírus által érintett cégeket, hogy fix költségeiket a nehéz cash flow helyzetben is képesek legyenek fedezni.

- Azok a cégek, amelyeknek az árbevétele legalább 40%-kal csökkent, fix költségük 25-80%-át kaphatják meg kormányzati támogatásként.
- A vállalkozók és a 10 főnél kevesebbet foglalkoztató cégek, amennyiben a bevételük több, mint 30%-kal esett, szintén kormányzati kompenzációt kapnak, mely a hiányzó normál havi forgalom 75%-a, de maximum havi 23.000 dán korona.

Ez a két támogatás három hónapig lesz érvényben és remélik, hogy utána a gazdaság visszatér a normál kerékvágásba.

Ezek a gazdaságot segítő eszközök kiegészülnek a kormány azon döntésével, amely szerint  a társasági adót és az ÁFA fizetési kötelezettséget 125 milliárd dán korona (= 5500 milliárd forint) összegig elhalasztják, valamint a vállalatok válság miatt haza küldött dolgozói fizetésének 75% - 90%-át kifizetik. 

További  mentő intézkedések:

- Extra hitelt kapnak az exportvállalatok.

- Többen juthatnak államilag garantált kölcsönt a bankoktól.

- Segítséget kapnak az utazással kapcsolatos vállalatok, illetve az utazók, akiknek törölték külföldi utazásait.

- A diákok nagyobb SU ösztöntöndíjat kapnak, mivel elvesztették a krízis miatt a kiegészítő munkájukat.

- A munkanélküli segély folyósítását extra három hónappal meghosszabbítják.


A fenti intézkedésekkel Dánia a becslések szerint a GDP-jének 13 %-át használja fel három hónap alatt.

Mi is az a társadalmi tőke?  

Ezt a kifejezést Francis Fukuyama, amerikai filozófus, politikai közgazdász és író jóvoltából ismertem meg, Bizalom című könyvét olvasva. A társadalmi tőkére nincsen egyértelmű definíciója a tudósoknak. Fukuyama meghatározása nyomán a társadalmi tőke az emberek közti társadalmi együttműködést  (kooperációt) elősegítő,"mozgósított" informális társadalmi normák és értékek együttese, kezdve a reciprocitástól a bizalmon át egészen a valláserkölcsig.

tarsadalmi_toke.jpg

A társadalmi tőke fogalmának a megjelenése a 20. század elejére tehető. Meghatározásának négy fő megközelítése van: antropológiai, szociológiai, közgazdasági és politológiai. A legtöbb meghatározás a bizalmat tekinti alapvetőnek a társadalmi tőke szempontjából, vagyis a bizalom a fő összetevője. A barátság, a bizalom, közös normák és célok olyan befektetésnek tekinthetők, amelyek a társadalmi együttműködést, ezen keresztül a jobb gazdasági hatékonyságot szolgálják.

Nemzetközi felmérések szerint a legmagasabb bizalom értékeket – nem meglepő módon – a skandináv országokban találták. Közép-és Kelet-Európa társadalmaiban a bizalom, elsősorban a mindenkire kiterjedő bizalom lényegesen alacsonyabb, mint a legtöbb nyugati országban, különösen alacsony a skandináv országokhoz viszonyítva. A nemzetközi és a hazai kutatások egymással összhangban megállapítják, hogy Magyarországon a társadalmi bizalmatlanság mértéke igen magas.

A társadalmi tőkének nagyon fontos hatásai vannak. Nem véletlen, hogy a 90-es évektől a tudományos jellegű érdeklődés mellett a társadalmi tőke koncepciója irányt megélénkült a gyakorlati, közpolitikai érdeklődés. Több kutatás megerősíti, hogy a megfelelő társadalmi tőke-készlettel rendelkező közösségekben:

  • magasabb a gazdasági növekedés
  • alacsonyabb szintű a bűnözés
  • jobb a lelki és testi egészség
  • jobb az iskolai teljesítmény.

Majdnem 10 évvel ezelőtt Felcsúti Pétertől hallottam egy konferencián, hogy egy ország sikerességét, versenyképességét nem annyira a természeti erőforrások, mint inkább a lakosságot jellemző bizalom, együttműködési képesség, tudás, tanulási készségek, mobilitás, normakövetési hajlandóság, egyszóval a társadalmi tőke határozza meg. Most, 2020 márciusában, mikor felfordult  a világ, valószínűleg kijelenthetjük, hogy a társadalmi tőke milyensége és a koronavírus krízis kezelése összefüggnek.


----------------------------------

Források:

A dániai vonatkozásokhoz a következő forrásokat használtam fel:

https://www.dr.dk/nyheder/politik/mette-frederiksen-danmark-vil-fortsat-vaere-lukket-ned-frem-til-13-april

https://www.thelocal.dk/20200323/denmark-extends-coronavirus-lockdown-a-further-fortnight

https://www.sst.dk/da/corona/tal-og-overvaagning 

https://www.ssi.dk/aktuelt/sygdomsudbrud/coronavirus

https://www.ssi.dk/aktuelt/sygdomsudbrud/coronavirus/covid-19-i-danmark-epidemiologisk-overvaagningsrapport

https://www.dr.dk/nyheder/politik/overblik-det-indeholder-historisk-milliard-aftale-om-coronahjaelp

https://hvg.hu/gazdasag/20200322_A_GDP_hetede_honapok_alatt_elkepeszto_osszegbol_kuzd_a_virus_ellen_Dania

https://www.thelocal.dk/20200318/denmark-to-cover-up-to-80-percent-of-companies-fixed-costs-through-coronavirus-crisis

A társadalmi tőke rész megírásához Francis Fukuyama említett művén kívül felhasználtam Skrabski Árpád – Kopp Mária A bizalom mint a társadalmi tőke központi jellemzője c. és Orbán Annamária – Szántó Zoltán  Társadalmi tőke c. tanulmányait.

A bejegyzés trackback címe:

https://maniamdania.blog.hu/api/trackback/id/tr3615551720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

illiberális 2020.03.28. 07:42:12

Nem értek egyet azzal hogy a koronavírus hatékony kezelése és a társadalmi tőke milyensége szorosan összefüggnek egymással. Az egyértelmű hogy fontos az őszinteség az hogy az emberek megértsék hogy miért kell otthon maradniuk és lemondani rengeteg dologról ami korábban természetes volt de pl. USA-ban vagy akár Németországban (de talán még Olaszországban és Spanyolországban is bár ebben nem vagyok biztos) magas a "bizalmi érték" és úgy tűnik számomra hogy nem igazán tudnak megbirkózni a járvánnyal. Ez eddig egyetlenegy államnak sikerült (bár ott is megjelenik naponta néhány új eset de állítólag külföldről hurcolják vissza) Kínának és biztos nem azért mert ott magas a társadalmi tőke mértéke. Kemény diktatórikus intézkedésekkel érte el ezt Kína és nem az őszinte kommunikációval. Tartok attól hogy ezt a vírust Európa csak a megfelelő oltóanyag vagy gyógyszer megtalálásával fogja legyőzni de bár ne lenne igazam.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.28. 07:42:29

Ezt úgy nagyjából mindenki felfogja, kivétel a Fidesz és a Fideszesek, ők most is szembe mennek az autópályán, szerintük nem kell tesztelni, nem kell területi lebontásban információt adni. Dánia nem áll rosszul a statisztikák szerint. Persze egy erősen érintett, nyugati ország, tehát az abszolút számokat Magyarországgal összehasonlítani hiba lenne, de relatíve jól állnak. Az is látszik, hogy lehet szigorú intézkedéseket hozni, és nem kell hozzá diktatúrát építeni.

2020.03.28. 07:42:45

Ha arról beszélünk, hogy a skandináv országok szintjét célozzuk meg, az a fejekben kezdődik. Magyarország a fidesszel az ezzel ellenkező irányba indult el.

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2020.03.28. 07:43:02

Hát, ja--van mindenféle intézkedés, meg ajánlás meg minden ami kell. De ez egy elképesztően okos vírus, hiszen az utcán betámad azonnal, ha 2-3 embernél több össze jön, de még véletlenül sem téved munkahely közelébe, ahol akár 10-20-100 ember melózik egyszerre. Legalábbis ez jön le a mostani helyzetből.
A másik, hogy nem tesztelnek!!!--nem tudom miért, talán már túl okosnak képzelik magukat, de nem tesztelik a népet. Így pedig nem fog megállni ez a járvány, hiszen ezerszám mászkálhatunk tünetmentesen, vagy enyhe tünetekkel ezzel a vírussal és fertőzhetünk. Szóval azért nem csodaország ez sem,....

Szaktanár 2020.03.28. 07:43:11

dániában hátrahagyott barátaimmal beszéltem a minap, azt állítják, közel megháromszorozódott a munkanélküliek száma egy hónap alatt.

Annamaria Madsen Skultety 2020.03.28. 07:43:23

Az SU-lån és az SU nem ugyanaz. Plusz kéthavi diákhitelt vehetnek fel a diákok, ha szükségük van rá. A tanulmányi támogatás marad ugyanannyi.

Hívő hitetlen 2020.03.28. 07:43:45

Magyarországon az Index, 444, 24.hu szentháromság minden erejével a bizalmatlanság növelésén van:
Az ellenzéki pártoknak pedig nem volt elég bizalomnövelő, hogy a kormány felhatalmazását az Országgyűlés bármikor visszavonhatta volna, ők fix határidőt akartak, teljesen értelmetlenül.

Szalay Miklós 2020.03.28. 07:43:56

Egy elég alapos, pártsemleges elemzése a vírus helyzetnek, illetve annak gazdasági és klímaügyi konzekvenciáinak:

www.egyvilag.hu/index.shtml#uzenet

padlogaz 2020.03.28. 07:44:16

a fene tudja, kínában nem hiszem, hogy olyan marha erős lenne a társadalmi tőke, mégis megoldották, igaz, pont az ellenkező módszerrel: kőkeményen, katonasággal betartatott kijárási tilalommal, még úgy is, hogy az utolsó pillanatig hazudtak a fertőzöttek valós számáról.

szvsz a legjobb válságkezelés az, ami az adott ország társadalmának kulturális hátteréhez legjobban illik. németországban és skandináviában elég az emberek értelmére hatni, és otthon maradnak, kínában kell a katonaság, spanyol- és olaszországban meg... hát, lehet, hogy ott is az kellett volna.

u.i. a társadalmi tőke, és általában a tőke-elméletek eredetileg nem pierre bourdieu francia filozófus elmélete?

Annamaria Madsen Skultety 2020.03.28. 07:44:37

"- A diákok nagyobb SU ösztöntöndíjat kapnak, mivel elvesztették a krízis miatt a kiegészítő munkájukat." - nem, nem kapnak nagyobb ösztöndíjat. A kormány két extra SU-lånt, vagyis diákhitelt engedélyez. Az SU, vagyis tanulmányi támogatás, ugyanannyi.

Árva Gabriella · http://travelbug.blog.hu/ 2020.03.28. 07:45:01

Nagyon jo volt olvasni ezt a bejegyzest! Koszi! En ugynebben hiszek: a vilagos, tenyeken alapulo kommunikacioban, az egyuttmukodesben es a jozan, megalapozott dontesekben. Nebraska allamban nagyon hasonlokat elunk at, partnernek tekintenek minket a donteshozok, nap mint nap elismerik a kooperaciot. Plusz kulon orom, hogy itt a kormanyzo biologiat vegzett, a tisztifoorvos Europaban tanult es a varos (ahol elunk, Omaha) polgarmestere korabban vezeto nover volt, a ferje orvos. Jo egeszseget kivanunk!

AngeI 2020.03.28. 07:46:34

Ha a fertőzés földrajzi eloszlásáról közölsz adatokat, akkor az éred el, hogy a kevéssé fertőzött területekre özönlik a nép, ott is minden megfertőzve. Szóval hülyeség..

M Éva 2020.03.28. 07:57:56

@HK417: Igen. Az 5,7 millió lakosú Dánia a mai napig (márc.28.) 17.275 tesztet csinált és a héten jelentették be, hogy még többet kell tesztelniük,mint eddig. A 9,77 milliós Magyarország 10.303 koronavírus tesztet csinált idáig. Németországban - többek között - azért olyan alacsony a halálozási esetszám és ráta, mert rengeteget teszteltnek. Félmillió teszt per hét!

Bkkzol 2020.03.28. 10:19:05

Nem biztos, hogy az igazság ráöntése a legjobb bármilyen probléma megoldására. Családi, országos botrányok lettek.... háborúk indultak az igazság miatt. Mert ugye kinek mi az igazság?!
Másik szempont az , hogy egy pár milliós kis országot másképp lehet irányítani, kezelni , mint egy száz milliós vagy másfél milliárdos országot. Pl. Kínában a kisvárosi címért is nyújtózkodnia kell egy dáni lakosságú településnek.

Bkkzol 2020.03.28. 10:19:21

@padlogaz: arra azért kíváncsi vagyok, hogy az új németek és a csak arabul beszélő svédek "értelmére" hogyan lehet számítani?!
süti beállítások módosítása