Kolostor újragondolva
2020. március 02. írta: M Éva

Kolostor újragondolva

Néhány hete, mikor Dániában voltam immár hazajárni, ismét rácsodálkoztam, milyen jól tudják a dánok újrahasznosítani a dolgokat.

Margit több programot is szervezett, hogy közös barátainkkal találkozhassak. Szombat délelőtti kávézásra barátnőjéhez, Ritához voltunk hivatalosak. Mikor a részleteket terveztük, mesélte Margit, hogy Rita elköltözött, túl nagy volt már neki az előző lakása. Ekkor derült ki, hogy új lakásának egy kolostor a helyszíne.

Hellerupban (Koppenhága egyik legelegánsabb negyedében), mikor leszálltunk a buszról, a Sankt Joseph Kloster, azaz Szent József kolostor, mellette az újonnan felépített Ápolási Központ és Rehabilitáció (Plejecenter og Genoptræning) tárult a szemünk elé. Ez utóbbi nemrég épült és harmonikusan illeszkedik a régi épületegyütteshez.
 kolostor.jpg

Korábban így nézett ki a kolostor:

sankt-joseph-kloster-regen.jpg

A kolostor belső udvara, melyre nyílik Rita lakása is:

sankt-joseph-kloster_1.jpg 

sankt-joseph-kloster_2.jpg

 
Ritától megtudtuk, hogy a kommün megvásárolta az egyháztól a kolostor épületét, hogy lakásokként értékesítse azt. Tavaly adták át a lakásokat az új lakóknak, akik, akárcsak Rita is, bérlik azt. Azért ez nem "sima" bérlés, hanem seniorbofællesskab. Magyarra kicsit nehézkesen úgy lehetne lefordítani a seniorbofællesskab kifejezést, hogy idősek közösségi lakásbérleti rendszere. Minimum 55 évesnek kell lenni a bérléshez. Gyerek és házállat nem jöhet. Bizonyos közösségi tevékenységek és a közösséggel eltöltött idő elvárásként szerepelnek. A bérleti díj 8.600- 10.500 DKK/hónap.

Rita szemlátomást élvezi új otthonát, és kiheverte már a költözés fáradalmait. Mondtam is neki, hogy az rendben van, hogy én tavaly háromszor költöztem, de azért az ő korában összecsomagolni több, mint 100 négyzetméterről és költözni (egy kisebb lakásba), hát bizony le a kalappal!

Íme néhány fotó Rita lakásáról, amelyeket az ő engedélyével készítettem. Ismét lenyűgözött az egyszerűség, az ízlésesség és a harmónia, ami Margit és Rita otthonát is jellemzi.

Az előszobából belépve:

img_0199.JPG

Vendégváró sarok, ahol leütünk kávézni:

img_0200.JPG

További fotók a lakásról:

img_0202.JPG

 img_0203.JPG

img_0204.JPG

A közösségi helyiség a kolostor épületében:

img_0210.JPG

Ahogy azt írtam, a kolostor épülete mellett felépítettek egy ultramodern és kívülről is láthatóan nagyon magas színvonalúan felszerelt Ápolási és Rehabilitációs Centrumot. Mikor körbejártuk az új épületet, megcsodáltuk a javarészt még üres szobákat.

apolasi_kozpont.jpg


Sok minden lenyűgözött azon a borongós februári szombat délelőttön. Először is a dánok praktikuma és találékonysága, ahogy újrahasznosítanak egy kolostort és új értelmet adnak egy szép régi épületnek és merik világi tartalommal megtölteni azt. Szintén bámulatba ejtett az, milyen harmonikusan illeszkedik az újonnan megépített épület a kolostor régi épületéhez. Régi és új, hagyomány és modernség bátran megférnek.

Mindemellett nagy hatással volt rám Rita lakásnak bája és eleganciája, és az a vitalitás, ahogyan a két barátnő, Margit és Rita (mint megtudtam, 60 éve barátnők) átbeszélték az élet dolgait, Rita beilleszkedését, valamint tervezgették a következő programjaikat. Olyan derű és béke áradt belőlük, amit nagyon szívesen látnék itthon is minden generációban! Emlékezetes kávézás volt. Az a néhány óra, amit együtt töltöttünk, kávéztunk, beszélgettünk, sétáltunk - na, ez a hygge. 

Utóirat: Természetesen gondos dán barátaink egy nagy kerékpár tárolót is építettek a kolostor melletti kertben.

 

Képek forrása: többsége saját készítés, ezen kívül a Byggeplads.dk és Bo-Vest.dk fotói használtam fel

A bejegyzés trackback címe:

https://maniamdania.blog.hu/api/trackback/id/tr9815497358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása