Három kihagyhatatlan dán sorozat a Netflixen
2022. július 17. írta: M Éva

Három kihagyhatatlan dán sorozat a Netflixen

Ha kedveled a skandináv vagy dán filmeket vagy, ha egyszerűen csak szereted a jó sorozatokat, akkor a következő három dán sorozatot ne hagyd ki! Dán nyelvet tanulóknak, gyakorlóinak vagy szerelmeseinek bónusz a dán nyelv hallgatása, míg a többiek számára természetesen a magyar felirat elérhető.

Három sorozat, három teljesen más műfaj. Mindhárom izgalmas, lebilincselő és nagyon skandináv.

Érdekesség, hogy Mikkel Boe Følsgaard, aki 2012-ben a Királyi affér című dán történelmi filmben tűnt fel és nyert érte díjat, mindhárom alább ajánlott sorozatban főszereplő (a Borgenben csak a negyedik évadban).

1. BORGEN


Kezdem a legnagyobb kedvencemmel, a Borgennel, amely műfaját tekintve politikai dráma sorozat. Méltán aratott világsikert a kicsi skandináv ország ezzel a sorozattal. Nem kell hozzá a skandináv politikát érteni és tudni, hogy élvezzük a filmet. Tényleg lebilincselő. Meglibbenti a fátylat a politika világán, de persze ez dán politika és nem magyar. Számunkra (magyaroknak) ez meseszerű. De jó azt látni, hogy transzparencia van és egy politikus elszámoltatható! Itt (a filmsorozatban, illetve Dániában) nincsenek Mészáros Lőrincek, stadionépítések és intézményesített korrupció stb.

A Borgen arról is híres lett, hogy megjósolta a dán politikát. Amikor az első évadot forgatták, még nem volt Dániának női miniszterelnöke, most pedig már a második - Mette Frederiksen - vezeti a dán kormányt.

A Borgen idáig négy évadból áll. Dánul "Borgen"  a Kastélyt jelenti, ami informális neve Christiansborg Kastélynak, ami nem más, mint a dán kormányzás színhelye: itt található a Parlament, a miniszterelnök irodája és a Legfelső Bíróság is.

A Borgen első évadját 2010-ben mutatták be Dániában, a másodikat 2011-ben, a harmadikat pedig 2013 januárjában. A DR1 által készített sorozat nagy sikert aratott, így hamarosan a legtöbb európai országban is bemutatták, majd a tengerentúlon folytatta sikeres hódítását. Több díjat is nyert. A Netflixen 2020-ban lett elérhető.

A film főszereplője Birgitte Nyborg Christensen, aki az első epizódban egy kisebbségben lévő politikai párt, a Mérsékelt Párt vezetője és egyúttal kétgyerekes boldog családanya, feleség. A választást követően különleges események eredményeként Birgitte lesz a kompromisszumos jelölt a miniszterelnöki pozícióra. Így meglepetésszerűen miniszterelnök lesz, mit több, Dánia első női miniszterelnöke. Hogyan lehet valaki miniszterelnök, szerető anya és feleség egyben? Sejthetjük, hogy nem könnyű, de erről nem mesélek többet. Nézd meg!

borgen_2.jpg

        Forrás: netnaija.in

Na, persze, túl egyszerű lenne, ha csak erről szólna. A  másik szál a média szerepe, illetve a média és a politika kapcsolata. Mindeközben belelátunk egy kicsit a dánok értékrendjébe és kultúrájába is. Kiváló, szórakoztató, izgalmas, aktuális társadalmi kérdéseket (pl. nők a munka világában, klímavédelem, bevándorlás) is feszegető sorozat. Mindeközben szókimondó, szellemes és erősen mutatja az emberi dimenziókat és gyengeségeket is.

Nekünk, magyaroknak döbbenetes azt látni, hogy egy országban (esetünkben Dániában) a miniszterelnök azért megbukhat, mert a hivatali bankkártyájával fizet egy magán jellegű vásárlásnál. Mindenesetre jó érzés, hogy lehet így is csinálni, vagyis, hogy a tetteknek következményei vannak. Egy demokratikus, normális országban.

Aztán idén június elejétől már a Borgen 4. évadját is láthatjuk, ami már külön címet kapott: A Kastély - Hatalom és dicsőség. Újra néztem az első három évadot, hogy bemelegítsek rá. Ez az évad megfelelően az aktuális világpolitikai helyzetnek már nem olyan könnyed, mint az első három volt. Grönland, olajkitermelés, klímavédelem, nemzetközi konfliktus a téma a teljes sorozaton keresztül. Itt Nyborg már külügyminiszter, egyedül él, a gyerekek már nagyok, semmi nem szab határt munkamániájának.   

A sorozat harmadik és negyedik évadjában mellékszereplőként feltűnik a többek között a House of Cardsból is ismert Lars Mikkelsen, a dánok első számú filmsztárjának, Mads Mikkelsennek a bátyja.

2. A gesztenyeember


A skandináv krimi hagyományokat követi ez a kiváló sorozat. Egy brutálisan meggyilkolt női holttestet találnak egy játszótéren egy kis gesztenyefigura társaságában. Ahogy ez már csak szokás két nyomozó kapja az ügyet.
Thulin, az egyedülálló édesanya, aki épp áthelyeztetné magát aktatologatónak, hogy többet foglalkozhasson kislányával, akit elhanyagol munkája miatt, és Hess, akit épp kirúgott az Europol, és csak muszájból tölt el rövid időt Koppenhágában. 

  

3. A gyilkos eső (The Rain)

A gyilkos eső egyike a vírus filmeknek még a koronavírus előtti időkből. A poszt- apokaliptikus dán sorozatnak a premierje 2018 májusában volt a Netflixen. A második évad 2019-ben, míg a harmadik 2020-ban került bemutatásra.

A történet szerint egy halálos vírus jelenik meg Dániában, amely a csapadékkal terjed. Ha valakit esőcsepp ér, perceken belül meghal. Simone és Rasmus szüleikkel együtt egy földalatti bunkerbe menekülnek, amely az Apollon tulajdona. Dr. Frederik Andersen, a gyerekek apja is ennél a tudományos kutatásokkal foglalkozó cégnél dolgozik. Nemsokára el kell hagynia a bunkert, de megígéri, hogy vissza fog jönni. Mielőtt elindulna, arra kéri Simone-t, hogy vigyázzon az öccsére, mert ő a kulcs a vírus legyőzéséhez.

   

Hajrá! Jó filmnézést! Merüljetek el a dán sorozatok világában!

A bejegyzés trackback címe:

https://maniamdania.blog.hu/api/trackback/id/tr717883221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása