Mi az a Fekete Gyémánt a dán fővárosban?
2020. március 23. írta: M Éva

Mi az a Fekete Gyémánt a dán fővárosban?

Amikor az ember külföldre költözik és elkezd integrálódni egy másik társadalomba, akkor nem feltétlenül adódik  lehetősége arra, hogy az érdekességeket, látványosságokat mindet sorra látogassa. Ebből kifolyólag nekem  jócskán maradtak a "megnézendők" listán olyanok, amelyeknek a megtekintését a jövőbe halasztottam.

Idén, januári látogatásom során néhány ilyet sikerült kipipálnom a listáról, hiszen ezúttal turistaként tértem vissza Dániába. Megérkezésem utáni első napon, egy borongós, esős napon a Fekete Gyémánt (Den Sorte Diamant) megtekintését céloztam meg. Mielőtt elárulom, hogy mi is ez, járjuk körbe több oldalról ezt az impozáns gyémántot!

Íme a Fekete Gyémánt szemből, a csatorna túlsó oldaláról:

det_kongelige_bibliotek_1.jpgForrás: itt

Oldalról:

det_kongelige_bibliotek_2.jpgForrás: itt

Dél-keleti irányból, vagyis szemből és oldalról:

den_sorte_diamant_1.jpgForrás: itt        készítője:Thue

A Fekete Gyémánt a Dán Királyi Könyvtár (Det Kongelige Bibliotek) egyik épülete. A Dán Királyi Könyvtár a világ egyik legnagyobb és egyúttal a nordik országok legnagyobb könyvtára.

A Schmidt Hammer Lassen Építész iroda által tervezett épületet 1999-ben adták át. A Fekete Gyémánt átjárókkal kapcsolódik a könyvtár régi épületéhez (lásd alábbi kép). Nevét onnan kapta, hogy fekete márvánnyal és üveggel borított az épület. Nem magyarázom tovább, hogyan néz ki, hiszen a fotók magukért beszélnek. Valamennyi belső kép általam készített fotó. Tériszonyom ellenére halált megvető bátorsággal készítettem őket a magasból, keskeny átjáró hidakról kedves Olvasóim kedvéért :)

Magát a Dán Királyi Könyvtárat III. Frederik király alapította 1648-ban, majd 1793-ban tették nyilvánossá. Ez Dánia  nemzeti könyvtára, melynek öt különálló egysége van. A főkönyvtár a Slotsholmen apró szigeten található Fekete Gyémánt. A slotsholmeni főkönyvtár régi épületét 1906-ban építették, és e mellé építették az új épületet, a Fekete Gyémántot. Három híd köti össze a régi épületet az újjal. Az alábbi fotón az is látható, hogy a hidak alatt ott megy a közút.  

den_svarta_diamanten.jpgForrás: itt         készítője: John Leffmann

A Fekete Gyémánt belülről:

fekete_gyemant_1.JPG
fekete_gyemant_2.JPG

fekete_gyemant_3.JPG

fekete_gyemant_4.JPG

fekete_gyemant_5.JPG

fekete_gyemant_6.JPG

fekete_gyemant_7.JPG

Átjáró a régi épületbe. A mennyezetet Per Kirkeby dán festő 210 négyzetméteres festménye díszíti:

fekete_gyemant_9.JPG
fekete_gyemant_11.JPG
fekete_gyemant_10.JPG

A Fekete Gyémánt több, mint könyvtár. Izgalmas, ahogy a történelmi könyvtár épület összekapcsolódik a modern XXI. századi épülettel. A Fekete Gyémánt tetejéről szép kilátás nyílik a kikötőre és Koppenhága tornyaira. Vezetett túrára is lehetősége van az idelátogatónak. Az épületbe való belépés és körbejárás ingyenes.
A Fekete Gyémánt különböző koncertek és egyéb kulturális események helyszínéül is szolgál.

Aki Koppenhágába látogat, ne hagyja ki a Fekete Gyémánt megtekintését, mely a skandináv építészet egyik igazán szép alkotása!

Az épület előtt ez a látvány fogadja a kávézóból kilépőt:

fekete_gyemant_12.JPG

fekete_gyemant_13.JPG

A blog megírásához ezeket a forrásokat használtam fel: itt és itt

A bejegyzés trackback címe:

https://maniamdania.blog.hu/api/trackback/id/tr9215541042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása