Mit szeretek és mit nem annyira Dániában?
2018. szeptember 21. írta: M Éva

Mit szeretek és mit nem annyira Dániában?

A sárkánnyal való viaskodás után beköszöntött egy kis nyugalom :-)

Az elmúlt hetek az új lakás berendezése, a várva-várt munka elkezdése és internet hiánya jegyében teltek. Mindez nem segítette írói munkásságomat. De végre újra van időm, hogy tollat ragadjak és kedvenc hobbimnak, a blogírásnak időt szenteljek. Sok témával tartozom. Ígérem, minden sorra kerül az ősszel :-)

A legutóbbi blogom volt az 50. Köszönöm a figyelmeteket. Azt, hogy olvassátok és visszajeleztek. Ki így, ki úgy. Jól esik, hogy a blog által nyomon követitek az életemet és ezt a dán kalandot. A statisztikákból látom, hogy egyre többen olvassák a Mániám, Dánia blogot, ami persze örömmel tölt el.

Az egy év alatt kialakult érzéseimről összeállt a plusz és mínusz lista.
Szerepelnek benne kis és nagy dolgok is, nem fontossági sorrendben. Komolyak és és kevésbé komolyak is :-)

1209600_kronborg1_jpg_op_630.jpg

   Kép: innen

Mit szeretek Dániában?

1. Azt, hogy emberek segítőkészek és mosolyognak.

2. Azt, hogy a dánok nyíltak, egyenesek és szemedbe mondják, amit gondolnak. Magyarországon ezt nyersnek mondanánk.

3. Azt, hogy az egész közeg (külföldiek és dánok egyaránt) pozitív és támogató. Egyetlenegy emberrel sem találkoztam, aki ne mondta volna, hogy hajrá, csináljad, sikerülni fog munkát találni.

4. Azt, hogy béke és nyugalom van. Ha az utcán sétálsz vagy bármivel közlekedsz, azt látod és érzékeled, hogy minden oké. Egyfajta kiegyensúlyozottság sugárzik mindenhonnan.

5. A tengert. A nagy kékséget. Érdekes, hogy egy szigeten élek :-)

6. Azt, hogy a folyamatok egyszerűek. Minden minimalista. Az üzleti folyamatok, a design és a nyelv is.

7. A  tiszta levegőt.

8. A sok kerékpár látványát és azt, hogy a dánok megteremtették a kerékpározás feltételeit.

9. Azt, hogy mesteremberek automatikusan, kérés nélkül leveszik a  cipőjüket, amikor belépnek a lakásodba. Legyen az internet szerelő, vagy házmester.

10. A sok halat. Fél-vegetáriánusnak szoktam nevezni magamat, ami nem hivatalos definíció, hanem saját találmány. Ez azt jelenti, hogy csak csirkét és halat eszem, meg liba-és kacsamájat :-) Az étrendemet a rengeteg hal elérhetősége és széles választéka színesebbé és egészségesebbé teszi.

11. Azt, hogy sok bio (ők úgy hívják, hogy "öko") élelmiszert lehet kapni, melyek jelentős része csak kicsit drágább, mint ugyanabból a nem bió változat.

12. Az S-togt, és azt, ahogyan kerékpárt lehet ezen szállítani. Sok S-tog vonal van. Behálózza egész Koppenhágát és a külvárosokat. A legfontosabb tömegközlekedési eszköz, ami leginkább a HÉV-ünkhöz hasonló.

13. A közlekedéssel kapcsolatos feliratokat és tájékoztatásokat. Annyira jó  a vonatoknál és a buszoknál is tudni, mikor jön a következő, hány perc múlva és milyen megállóknál áll meg.

14. Azt,hogy a szelektív szemétgyűjtésre nagy hangsúlyt fektetnek. A felesleges, használt dolgoktól való megszabadulásnak is megvan a módja, ahova le lehet ezeket a tárgyakat adni.

15. Azt, hogy a dánok nyitottak a sokszínűségre. Sok minden belefér nekik ítélkezés nélkül.

 20199599-danmark.jpeg

Kép: innen

Mit nem kedvelek Dániában, illetve mi hiányzik?

1. Nagyon hiányzik a piac. Amikor hazamegyek, szinte kivétel nélkül elmegyek a piacra. Már a látványtól is boldog leszek, pláne, ha veszek valamit. Van ugyan egy piacnak hívott hely Koppenhágában, de nem a mi fogalmunk szerinti piac. Csupán egy-két árus van és inkább exkluzív és drága.

2. Hiányzik a csirke- kacsa-, és libamáj. Kerestem egy darabig. Aztán feladtam. Fagyasztva találtam kacsamájat,de ehhez nincs kedvem. Úgyhogy,amikor otthon vagyok, szinte kivétel nélkül eszem. Terapikus céllal eszem a baromfi májat, ugyanis magas a vastartalma.

3. Nem szeretem az agresszív kerékpárosokat. Itt nem a kocsiktól kell félni, hanem a kíméletlen és gyors kerékpárosoktól.

4. Nem szeretem, ahogyan sok gyalogos közlekedik. A járda teljes szélességét elfoglalják a legkisebb mértékben sem foglalkozva azzal, hogy a szembejövőnek is el kéne férnie.

5. A sok szemetet. Skandináviáról azt gondoltam, hogy milyen tiszta. Hát, sajnos nem. Margittal is beszéltünk erről, hogy nagyon kevés a szemetes/szemétláda az utcákon. 

Na és akkor mi a végeredmény?

Szeretem Dániát. Otthon érzem magam itt. Ha elfogadjuk a reinkarnáció létezését, akkor biztos, hogy az egyik reinkarnációm Dániában volt.

Persze mindeközben mindig öröm leszállni a repülőgéppel Ferihegyen (nekem már csak örökre így marad). Mindig nagyon várom és jó érzés, hogy találkozom a szüleimmel és a barátaimmal.

Nagy az ember szíve. Sok szeretet megfér benne. Lehet két országot is szeretni egyszerre :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://maniamdania.blog.hu/api/trackback/id/tr5214250177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása