Újabb dán nyelvvizsgán túl
2018. augusztus 03. írta: M Éva

Újabb dán nyelvvizsgán túl

Hétfőn sikerült levágni a "feladatsárkány" újabb fejét, ugyanis letettem a 4. modul nyelvvizsgát. Múlt pénteken volt az írásbeli vizsga. Akinek sikerült az írásbeli, az mehetett hétfőn szóbelizni. A 4. modul az európai nyelvvizsga rendszerben a B1 szintnek felel meg. Nagy megkönnyebbülés, hogy ezen is túl vagyok, és most már tényleg csak egy feje maradt a sárkánynak, a lakástalálás és a költözés.

Meg is ünnepeltük két osztálytársnőmmel gyorsan a sikeres vizsgánkat. Vendéglátóként úgy döntöttem, megsütöm első dániai pogácsámat. Mert nem volt elég meleg a lakásban, még a sütő forróságát is hozzátettem...  Mindenesetre életem egyik legjobb pogácsáját sikerült elkészítenem, úgyhogy nem bánom a sütő melegét. Jól esett a pezsgőhöz és pillanatok alatt elfogyott az első tepsi. Így aztán jött a következő, amikor is Alexandra és Inessa elmélyedhettek a pogácsakészítés második szakaszában, úgymint szaggatás, tojással megkenés és sajttal megszórás.

pogacsa3.jpg


Milyen volt a dán vizsga?

Ahogy haladunk előre a tanulásban, nyilvánvalóan a vizsgakövetelmények is nőnek. A 4. modulvizsgát  vízválasztónak tartják a nyelvtanulók. Az írásbelin három órát izzadtunk a szó szoros értelmében a szaunára emlékeztető tanteremben. Nagyon meleg van a nyelviskolában, ugyanis teljesen felmelegedett és befülledt az elmúlt hónapok tartós melege miatt. Dán barátaink ugyebár nincsenek hozzászokva ehhez a meleghez, ezért alig van légkondicionálás. Így az iskolánkban sincsen.

A vizsga első része a számomra mumus magnóhallgatás volt. Ez három feladatból állt. Történeteket hallgattunk és azzal kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolnunk. Például az első a csillagokról szólt. Elhangzott sok szám azzal kapcsolatban, hogy mennyi csillag van az égbolton. A kérdés pedig az volt, szabad szemmel mennyi csillag látható vidéken. A helyes válasz: 2000. Sokat gyakoroltam erre a vizsgarészre.

A második rész az olvasási, azaz szövegértési kompetencia számom kérése volt. Számomra ez a legkönnyebb része a vizsgának, viszont a szigorú időkeret mégis nehezíti a dolgot. A négy típusú feladatból álló részben az első olyan, hogy egy öt-hat oldalas szöveget kell gyorsan átlátni (nem elolvasni,mert arra nem lenne idő) és tíz kérdésre kell választ adni. Mindössze 15 perc áll rendelkezésre, hogy a szövegben gyorsan megtalálja az ember a helyes válaszokat. Van, ahol egy történetbe kell beilleszteni mondatokat és van, ahol szövegtartalmat és ehhez tartozó címeket kell összepárosítani. Az időnyomáson kívül abban kell igazán jónak lenni, hogy egy adott szöveg lényegét tudjad úgy értelmezni, hogy sok szót nem ismersz a szövegből. Szótárt nem lehet használni.

Végül jött a másfél órás fogalmazási rész, azaz az írásbelin belül az igazi írás. 2 x 45 perces művet kellett megalkotni. Erre a vizsgára már külön kellett készülni az érvelő esszé megismerésével. Vagyis nemcsak dánul kell tudni az adott szinten, hanem az írás alapvetéseit is tudni kell. Mivel sokat írok magyarul és szeretek is, ez a rész nekem jobban feküdt, de nem volt ezzel mindenki így. Az első feladat egy levélírás volt a gyerekkoromról, a másodikban pedig az önkéntes munkáról kellett a szerkezeti elvárásoknak megfelelően egy érvelő esszét írni, beleírva az előnyöket és hátrányokat. Itt már lehetett szótárt használni.  

A hétvégén készülhettünk a szóbeli vizsgára, ami két részből állt. Három témát kellett előre választani a modul tananyagából. Mindegyik témából készülni kellett egy rövid önálló beszéddel, majd a tanár kérdezgetett még négy percig. A második feladat pedig egy osztálytárssal egy párbeszéd szintén négy percig, melyben érvelni kellett. Ennek a témáját nem tudtuk előre. Ott húztunk témát.

A három választott témám a következők voltak:

1. Munkakeresés Dániában külföldiként 

2. Esélyegyenlőség - sikeres nők

3. Mit jelent a zene az életemben?

A másodikat húztam, amit leginkább szerettem volna. Margit ismét segített a szóbeli vizsgára készüléskor. Meg általában is olyan jó, hogy mindenben bátorít, támogat és maximálisan elismeri a teljesítményemet. Annyira örült annak is, hogy munkát találtam.

 dan_nyelvtanulas2.jpg


Mit jelent a gyakorlatban ez a dán tudás?
 

Például azt, hogy a lakáskeresést már dánul tudom intézni. A hirdetésekre dánul írok, jelentkezem és dánul levelezek (amennyiben válaszolnak egyáltalán...) A héten egy lakásmegtekintést már kizárólag dánul folytattam le. Végre találtam egy dánt, aki nem akart átváltani angolra. Nagy örömömre. Büszke is voltam magamra utána.

Nagyon sok mindent megért az ember lánya és fia a 4. modul végén az írott szövegből. Talán ez a legerősebb része ezen a szinten a dán nyelvtudásnak. E-mailes levelezések és sms-ek is mennek már, még ha nem is tökéletesen. A kiejtésünk persze még kívánnivalót hagy maga után. A legnehezebb minden külföldi számára megérteni egy dán beszédét. Ha ismerem a témát, akkor könnyebb, de ha nem, akkor esélytelen még megérteni őket. Úgy fogalmaztam meg, hogy ez az a nyelv, ahol csupán sejteni lehet, hogy a másik mit mond. És idővel megtanulod a megsejtést :-)

A 4. modul vége azt jelenti, hogy az alapok le vannak rakva. Gyakorlatilag megtanultuk a teljes dán nyelvtant. Ez nem azt jelenti, hogy készségszinten is megy, de nagy újdonságokat nem kell már tanulni a továbbiakban e téren. A beszédkészséget kell tovább fejleszteni, bővíteni a szókincset és javítani a kiejtést, valamint a megértést. Ezek még évekbe fognak telni, ahogy elnézem. Olyan a mostani dán nyelvtudásom, mint egy lakást, amelyik működőképes, minden funkció megvan benne, vagyis, konyha, fürdőszoba,hálószoba stb, a legfontosabb bútorok is a helyükön vannak. Tehát lehet benne már lakni, de még nem teljesen komfortos, hiányoznak a színek, a festmények a falról, a szép függönyök, szőnyegek, mindaz, amitől otthonossá válik az a lakás.

Úgyhogy ezen kell dolgoznom mostantól, hogy színes és otthonos legyen a dán nyelv számomra.

De ennek csak egy kis szünet után fogok nekivágni. Úgy döntöttem, itt az ideje, hogy szusszanjak, és majd az ősszel folytatom az 5. modult. Tavaly szeptember végén kezdtem és tíz hónap alatt végigtanultam, levizsgáztam négy modulból. Maximalizmusom ellenére is úgy gondolom, ez szép eredmény. Boldog vagyok, hogy már ennyire tudok kommunikálni dánul.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://maniamdania.blog.hu/api/trackback/id/tr4114158287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása