Dánia, a depozitok országa…
2017. október 27. írta: M Éva

Dánia, a depozitok országa…

Furcsálhatja ugyan a külföldi, hogy miért kell depozitot fizetnie annyi mindenért Dániában, de véleményem szerint ez teljesen rendjén való. No, de mi is az a depozit? A depozit ebben az összefüggésben letétet jelent. Vagyis, aki fizeti a letétet, az kezeskedik valamiért.

denmark.jpg

A külföldit akkor éri az első meglepetés, amikor Dániában a lakás bérlésekor a havi bérleti díj többszörösét kell kifizetnie depozitként. A lakás állapotától függ jellemzően, hogy mekkora a depozít összege. Minél szebb, újabb, modernebb, felszereltebb egy lakás vagy ház, annál nagyobb a depozít összege. Nekem háromhavi bérleti díjat kellett depozitként kifizetnem. Csak azért nem ájultam el, amikor ezt közölték velem, mert, amikor a felderítő-előkészítő szakaszban voltam, olvastam ezt a tényt, és a projekt költségvetésénél ezzel kalkuláltam. Nyilván a bérbeadó védi magát attól, hogy a bérlője kárt okoz az ingatlanban, vagy akárcsak rosszabb állapotban adja vissza neki, mint amilyen állapotban azt megkapta. Ha pedig bekövetkezik a "romlás", akkor, az ingatlan tulajdonosának van mihez nyúlnia, azaz a depozit összegéből levonja ezt. Persze azért tegyük hozzá, ezzel vissza is lehet élni.

Szóval ezen nem csodálkoztam. De aztán kicsit meglepődtem, amikor Andris iskolájában a beiratkozáskor közölték velem, hogy 10.000 dán korona összegű depozitot kell fizetnem. Ez az összeg, ami kb. 400.000 forintnak felel meg arra szolgál, hogy amennyiben gyermekem valamilyen kárt okozna az iskolának, illetve az iskola eszközeiben, akkor ebből az összegből le tudják azt vonni. Természetesen, ha az iskolai éveket alatt nem történik ilyen esemény, akkor a depozit teljesen mértékben visszajár a szülőnek. Aztán az első döbbenet után rájöttem, hogy nem kell ezen csodálkozni, csak a mi kultúránkban furcsa ez. Eszembe jutott, hogy, amikor Amerikában volt Andris, akkor egy 500 dolláros depozitot kellett befizetnem, hasonló ok miatt. Szerencsére nem történt semmilyen káresemény, úgyhogy vissza is kaptam az összeget.

Amikor a nyelviskolába beiratkoztam, akkor néztem egyet, amikor ők is depozitot kértek. Igaz, ez csak 1.250 dán korona volt. Először kicsit felvontam a szemöldökömet, hogy na de, miért is kell ezt fizetni, hiszen a nyelvtanuláskor talán csak nem tudok kárt okozni senkinek sem... Aztán elmagyarázták. Idén július 1-től vezették be ezt a szabályt, és arra a célra, hogy a nyelvtanuló külföldi le is vizsgázzon az adott modulból, ne csak beiratkozzon. Amennyiben valaki a beirakozást követően jár az órákra és sikeresen levizsgázik az anyagból, akkor vissza kapja a depozitot. Vélelmezem az történhetett, hogy dán barátainknak elege lett abból, hogy sok európai uniós idevándorló (akiknek ingyenes  a nyelvtanulás!) elkezdte ugyan a nyelvtanulást, de lelkesedésük alább hagyott és nem fejezték be, vagy csak sokadik nekifutásra az egyes tanulási szakaszokat. Az pedig érthető, hogy ez drága mulatság a dán államnak, illetve az egyes önkormányzatoknak, amelyek finanszírozzák az oktatást. Tehát a dánok adtak és adnak egy nagyszerű lehetőséget az EU állampolgároknak, akik bizonyára kicsit visszaéltek ezzel a fantasztikus eséllyel. Ezt megelégelve fegyelmezik a nyelvtanulókat, teljesen jogosan, a depozittal. Hátha a befizetett összeg elvesztése fájdalmasabb, mint tanulni és vizsgázni. Mindeközben persze a mi érdekünk, hogy jól megtanuljuk a nyelvet... A pszichológiában létezik az a jelenség, hogy mi gyarló emberek, nem becsüljük azt, ami ingyen van. Na, ezért kell depozitot fizetni az ingyenesen nyelvtanuláskor Dániában.

Összegezve az a meglátásom, hogy jó dolog ez a depozit. A felelősségvállalást igyekszik fejleszteni az emberekben. Nyilván van olyan ember, akinek nincs szüksége a fegyelmező depozitra. Ugyanis anélkül is vigyázni fog a bérelt lakás állapotára vagy anélkül is becsületesen tanul és vizsgázik. De nyilván vannak olyanok is, akiknek szüksége van erre a külső ösztönző eszközre. Aki jobban ismer, tudja, hogy az egyén felelősségvállalása a saját élete és cselekedetei iránt, az egyik vesszőparipám, úgyhogy ezért is tetszik nekem a dánok depozit intézménye.

A bejegyzés trackback címe:

https://maniamdania.blog.hu/api/trackback/id/tr2213110342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása