További barátkozás  a dán nyelvvel
2017. november 11. írta: M Éva

További barátkozás a dán nyelvvel

Büszkén jelentem, abszolváltam az 1. modult. Ahogy korábban írtam, a dán nyelvoktatás 6 modulra, azaz 6 részre van felosztva. Szeptember 26-án kezdtem el az 1. modult intenzív tanfolyam keretében. Hetente 4-szer voltak óráink reggel 9-től 12.30-ig. Otthon napi 2 órát tanultam, hogy készüljek. Ez nem fix szabály, de nagyságrendileg ennyit. Hétvégenként kicsit kevesebbet. A jövőben, amíg nem dolgozom, úgy gondolom, tartanom kell ezt a napi 2 óra dán nyelv tanulást. Ez nem azt jelenti, hogy a házi feladatot csinálom "csak" meg, bár az esetek nagy részében az is kitesz 2 órát, hanem ismétlem az előző leckét, vagy online feladatokat csinálok, vagy a Duolingon tanulok. Ez utóbbit egyébként nagyon szeretem. Játékos, rövid, és mégis tanulás.

danish.jpg

Forrás: twitter.com/govisitdenmark

Visszatérve a modulokra. Ebben a nyelviskolában, de vélelmezem, mindenütt így van, akkor kezdheted el a következő modult, ha az előző modulból záróvizsgát tettél. Nos mi, november 7-én, kedden befejeztük az 1. modul tanulását és 8-án vizsgáztunk. Mondjuk, ez az alapfokú nyelvvizsgának (A1) felel meg, tehát nem kell valami hatalmas dologra gondolni, de azért a csoport nagy része mégis izgult. A saját tanárnőnk vizsgáztatott, és a tanfolyam alatt készített minket a vizsgára. Három témát kellett kiválasztani (pl. családom, szabadidőmben mit csinálok, mutassad be, mit csinálsz hétköznap vagy hétvégén stb.), és ebből készülni. A vizsgán "húztunk" egy témát, amit 1 percben kellett önállóan előadnunk, aztán a tanárnő kérdezett, mi válaszoltunk. A második feladat pedig egy képről kérdezgetni 2 percen át folyamatosan. Aki normálisan tanult és járt végig, annak ezt meg kellett tudni ugornia. Nyilván ezen a szinten még lassan beszél az ember fia-lánya, hiszen keresgéled egy kicsit a szavakat, figyelsz a szórendre, a nyelvtanra.

11-en voltunk a csoportban. Az ausztrál srác visszalépett a vizsgától, inkább újra járja ezt a tanfolyamot és csak utána fog vizsgázni. Látható és érezhető volt, hogy egyre jobban lemarad tőlünk, pedig nagyon igyekszik, de mégis. Az látszik, talán korábban is írtam, hogy az angol anyanyelvűek jobban megszenvedik egy másik nyelv tanulását. Nem mindig és mindenki, de sokszor. Ők olyan mázlisták, hogy egy világnyelv az anyanyelvük, és nem szoktak hozzá ahhoz, hogy más nyelv logikáját, struktúráját megismerjék, elfogadják, megértsék, mi több, megtanulják. A kis nyelvekkel bíró népek pedig pont az ellenkezője, különösen, ha jó a nyelvtanításuk. Ilyenek például a skandinávok, akik szuper jól tanítják az idegen nyelveket és kiválóan beszélik is őket.

danish-lessons.jpg
Forrás: babbel.com

A kis csapat úgy döntött, hogy megünnepeljük az első modul befejezését. Az ausztrál srác és dán barátnője vállalták a házigazda szerepét. Tegnap este volt a kis összejövetelünk. Népek kavalkádja: az ausztrál-dán házigazdán kívül amerikai-dán páros, indiai-dán páros, továbbá egy angol, egy francia, egy görög, egy olasz és személyemben egy magyar. Kilenc nemzet képviselője ülte körül az asztalt. Indiai osztálytársunk zseniális ételt készített. Mindenki hozott valamit. A többség bolti dolgokat, de mi Silviával, az olasz lánnyal úgy gondoltuk, készítünk valamit. Silvia tiramisuja csodás volt. Ehhez képest az én csokis-narancsos muffinom nem annyira különleges, de azért dicsérték. Akárcsak az általam hozott vörösbort.  Egy üveg Takler-féle szekszárdi cuvée-vel járultam hozzá az este elfogyasztott italokhoz.

Szeretem ezt a sokszínűséget. Számomra nagyon inspiráló ilyen nemzetközi társaságban lenni. Mindenki nyitott a másik szokásai, kultúrája, nyelve iránt. Bábeli nyelvzavar helyett összeköt minket az angol nyelv. Mert nyilván még angolul beszélünk. A három dán számára természetes, hogy ők angolul kommunikálnak a kedvünkért. Elemeztük a nyelveinket, melyik milyen, melyikben mi a nehéz, mi a könnyű. A csapat egy része előszeretettel "csépeli" a dán nyelvet, hogy az milyen nehéz, így meg úgy a kiejtés. Mi Silviával egy követ fújunk. Megegyezik álláspontunk abban, hogy minden új nyelv megtanulása nehéz, ha úgy vesszük. Mivel nem az anyanyelvünk igen, energiát, időt kell szánnunk arra, hogy elsajátítsuk. A nyelvtanulásban nincsen királyi út. Az egyik nyelv ebben nehezebb, a másik meg abban. Hol a kiejtés a  kihívás, hol a nyelvtan. Van, amelyik nyelv eleinte küzdelmes és van, amelyik bizonyos szint után lesz nehezebb. Viszont fantasztikus, hogy itt anyanyelvi tanártól, anyanyelvi közegben tanulhatunk dánul. Ez óriási lehetőség mindannyiunk számára, hogy a dán nyelv az anyanyelvünk után a második legerősebb nyelvünk legyen. Meg is állapodtunk abban, hogy egy év múlva ilyenkor már dánul fogunk beszélni egymással angol helyett.

Jó társaságban, jó borok mellett elrepült az idő. Nem sok szórakozásom volt az elmúlt hónapokban, úgyhogy igazán jól esett kikapcsolódni, sokat nevetni, felhőtlenül csivitelni és eszmét cserélni a koppenhágai uszodai lehetőségről és könyvtárakról, meg sok mindenről. Mire észbe kaptam, már majdnem éjjel 1 óra volt. Többen együtt távoztunk a hangulatos dán lakásból. Csípős északi szél fogadott az utcán, viszont mivel a buszok éjszaka is gyakran járnak, rövid időn belül már otthon voltam.    

germanic.gif

Forrás: politics.be

Akit jobban érdekel, a fenti ábrát elemezve elmélyedhet a germán nyelvcsaládba tartozó nyelvek történelmi kialakulásában. Amint az látható, és nincs benne nagy meglepetés, a dán nyelv az észak-germán ághoz tartozik és a svéd nyelvhez áll legközelebb.

Mivel "értékelős" ember vagyok, nem tudom nem értékelni nyelvtanulásom első szakaszát. Ok, másfél hónap alatt megcsináltam ezt az első egységet. De mit is jelent ez? Alapdolgokat már el tudom mondani magamról dánul. Ha lassan beszélnek hozzám, azt meg tudom érteni. Az utcán hegyezve a fülemet a korábbi érthetetlen "masszához" képest, egyre több szót csípek el. Ennek úgy tudok örülni, mint egy kisgyerek. Az írott szöveg értésében látványos a fejlődés. Ahol betű van, azt olvasom. A vonaton, a plakátokon, bárhol. Boldog vagyok, amikor fél vagy egész mondatokat megértek. Apró pici lépésekkel megyek előre ezen a hosszú úton, amit nyelvtanulásnak hívnak.
De hát tudjuk az ősi igazságot: " Az ezer mérföldes út is egyetlen lépéssel kezdődik." (Lao Ce)

Most egy picit szusszanok a társakkal együtt, hogy aztán jövő kedden, november 14-én újult erővel nekivágjunk a 2.1-es modulnak. A kettes modul két részből áll. Intenzíven folytatva karácsonyra megcsináljuk a 2.1 részt, majd 2018 januárjában folytatjuk a 2.2-es részt. Az a tervem, hogy amíg nincs munkám, addig intenzíven tanulom a dán nyelvet, hiszen munka mellett csak lassabb iramban fogom tudni folytatni a nyelvtanfolyamot.

A bejegyzés trackback címe:

https://maniamdania.blog.hu/api/trackback/id/tr10013239603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása