Milyen kihívásokkal kell megbirkóznod, ha külföldre költözöl?
2020. július 05. írta: M Éva

Milyen kihívásokkal kell megbirkóznod, ha külföldre költözöl?

Sokan törik a fejüket, hogy külföldre költözzenek. Vannak, akik eltökéltek, hogy menni akarnak, de várnak valamire, hogy az itthon megoldódjon vagy megtörténjen.Teljesen érhető, hogy van az a helyzet, amikor ki kell várni valamit. Csak arra kell vigyázni, hogy a cselekvés, a tényleges elköltözés ne a végtelenbe tolódjon ki.

Az üzleti életben megtanult szabályt érdemes jól fejbe vésni és emlékeztetni magunkat: soha nincs jó időzítés egy projekt elkezdésére. Márpedig a külföldre költözés egy projekt az ember életében. Tökéletes időzítés sose lesz arra, hogy külföldre költözzünk. Számomra az egyik legnagyobb motiváció az volt, hogy a gyerekemnek megmutassam, milyen egy másik kultúra. Hogy láthassa, működhet egy társadalom másképp is, mint a magyar. Mert abban bízom, hogy a fiatalok megváltoztathatják mindazt, amitől ma Magyarország nem jó hely.

Az alábbiakban igyekszem általános szempontokat adni a kihívásokat illetően, de nyilvánvalóan tapasztalatomat dániai kivándorlásom alapján fogalmaztam meg. A félreértések elkerülése érdekében leszögezem, hogy minden szubjektív. Amit írok, az én szűrőmön keresztül jött létre. Nem vitaindítónak szánom, hanem segítségül azoknak, akik azt tervezik, hogy külföldre költöznek. Szempontok és tapasztalatok, amelyek reményeim szerint támpontot nyújtanak.

vasutallomasrol4_1.JPEGKoppenhága, Nordhavn S-tog állomásról nézve. Balra magaslik a Portland torony, jobbról az ENSZ csillag alakú Főhadiszállása, középen pedig épp egy nagy hajó fut be Norvégiából
 

A kihívásokról általában
 

Az egyetemen Menedzsment - Tanácsadás Master tanulmányaim során nagyon megjegyeztem Szervezetelmélet tanárom egyik mondását. Amikor feltett nekünk egy kérdést, hogy vajon ez vagy az jó-e egy vállalati szervezettel kapcsolatban, a saját válasza az volt, hogy "attól függ".

Hogy milyen kihívásokkal kell megküzdenie valakinek a külföldre költözéskor, az attól függ. Nézzük ezeket sorra!

1. Mi az egyén motivációja?

2. Egyedül vagy családdal/társsal/gyerekkel költözik?

3. Melyik országba költözik?

4. Beszéli-e annak az országnak a nyelvét?

5. Milyen személyiségű ember?

6. Milyen élettapasztalatú ember?

7. Mekkora tartalékokkal rendelkezik?

8. Milyen családi kötelékeket hagy itthon?

9. Milyen szakmája van? Mekkora esélye van munkát találni a célországban?

Bizonyára lehetne folytatni a sort. Valamennyi kérdés kibontásával megtelhetne egy-egy blog bejegyzés, de most elégedjünk meg annyival, hogy a fenti kérdések adott válaszok határozzák meg, hogy a külföldre költözésben milyen kihívásokat találunk. Továbbá azt is, hogy azokat milyen mértékűnek tartjuk. Nekem szerelem Dánia, és régóta dédelgettem vágyamat, hogy Dániában éljek. Így a motivációm nagyon erős volt. Nehezített pályát jelentett, hogy egyedülálló anyaként egy gyerekkel mentem. Viszont úgy időzítettem, hogy a gyerekem addigra már tudott angolul. Azt is megvártam, hogy a kellő tartalékaim meglegyenek. Az a feltételezésem, hogy amikor valaki nem egyedül, hanem a párjával költözik, akkor lényegesen könnyebb a kivándorlás.

20171008_131339_1.jpg Koppenhága, Nordhavn. A kedvenc parkolóházam tetején játszótér és kültéri edzés lehetőségek. Itt olvashatsz többet az épületről.

1. Kihívás - Hol fogunk lakni?


Lakhatás nélkül nehéz elképzelni egy új élet megkezdését külföldön. Országa válogatja, hogy milyen lehetőségek vannak lakást vagy házat találni, illetve, hogy az mennyire drága. Dánia köztudottan nagyon drága ország. Igaz ez a lakásbérlésre is. Ezt figyelembe kell venni, amikor a döntést meghozzuk a költözésről.

Mit lehet tenni? Előre információt gyűjteni. Az internet korában ez megkönnyíti a helyzetet. Félévvel a kiköltözésünk előtt elkezdtem tájékozódni a dán lakásbérlésről. Mindenhonnan rémes információk jöttek. Először is, hogy iszonyú drága, másodszorra pedig, hogy szinte lehetetlen lakást találni. Innen nyerni szép. Azt megtudtam, hogy  melyik a legnagyobb ingatlan portál, és nekiálltam ezen keresni. Elég hamar rá lehetett jönni arra, hogy ezen a piacon a bérbeadók diktálnak. Először is nem válaszolnak, vagy mondjuk úgy, alacsony százalékban az üzenetekre. Másodszor pedig, válogatnak a bérlők között. Ami elengedhetetlen volt, a kitartás. Nem csüggedni akkor sem, ha 30 megkeresésből három válasz jön.

Augusztus végén terveztük megkezdeni új életünket Dániában. Ehhez a stratégiám az volt, hogy június végén kiutazunk egy hétre, immár gyermekemmel együtt, és megnézünk egy-két lakást. Egész júniusban próbáltam lakásokat felhajtani a fent említett portálon keresgélve. Egy füzetben vezettem, kinek, mikor írtam, a lakás paramétereit stb. Annyira rossz volt a válaszadási arány, hogy alig volt mit megnézni.

A bérbeadókat két nagy csoportra lehetett osztani Dániában: magán tulajdonosok, illetve intézmények, például dán nyugdíjalapok tulajdonában lévő, eleve erre a célra épített bérlakások. Ez utóbbiaknál láttam nagyobb esélyt. A bérbeadást ez esetben kiadják ügynökségeknek. A magánszemély tulajdonosok pedig jellemzően maguk adják ki lakásaikat. (megjegyzés: nem értem itthon miért delegálják a tulajdonosok a bérbeadás feladatát ingatlanosoknak)

Dániában sokszor van Open House, vagyis amikor a bérlők, az érdeklődők megnézhetik a szóban forgó ingatlant. Több ilyenre elmentünk. Az egyik alkalommal az ügynökség képviselőjével kicsit beszélgetve mondtam, hogy szép ez a lakás, de nekünk nem megfelelő, mert két hálószoba kellene. Van-e esetleg a kínálatában ilyen? Volt, éppen valaki visszamondott egy lakást Nordhavn-ban. Pont meg tudtuk nézni, mielőtt visszarepülünk volna Budapestre. Volt még egy-két csavar a történetben, de végül így lett meg a lakásunk előre, amit szeptember 1-én már csak át kellett vennünk.

Tanulságok és tanácsaim:

  • Tájékozódjál, gyűjtsél információt jó előre!
  • Tervezés, előkészítés mindenek felett!
  • Ne takarékoskodj az energiáiddal az előkészítés szakaszában!
  • Ismerd meg a célország ingatlanpiacát! Használd a internetes keresést, és próbálj személyes kapcsolatokat is találni!
  • Légy kitartó!
  • Legyél gyors! Ha lehetőséget látsz, ne lamentálj, hanem éljél vele!
  • Alkalmazkodj a célország szokásaihoz! Nem számít itthon mi van.

És igen, szerencse is kell hozzá. De szerencséje csak a jó kapusnak van :) 

Második lakáskeresésem folyamatáról itt olvashatsz bővebben. 20170901_lakasunk_nordhavnban.jpgLakásunk részlete Nordhavnban a beköltözés napján.
 

2. Kihívás - Hogyan legyen munkánk külföldön?

 
Vélhetően a kivándorlók nagy része dolgozni akar. A lottómilliomos eset feltételezését elvetném. Hogy munkát találni mekkora kihívás, tényleg sok mindentől függ. Angolul jól beszélő embernek állást keresni és találni angol nyelvű országban nyilván sokkal könnyebb, mint egy nem angol nyelvű országban. Előre azt volt a hipotézisem, hogy lakást találni lesz a legnehezebb, a munka könnyebb lesz. Tévedtem. Munkát találni volt nehezebb. A dán munkaerőpiac nagyon-nagyon kompetitív. De nem reménytelen, ahogy esetem is mutatja.

A hosszú folyamat leírása helyett összeszedem, milyen módon próbálkoztam, míg végül állásom lett. Magáról a folyamatról ezekben a bejegyzésekben olvashatsz, amelyek a Dolgozni Dániában menüpontban megtalálhatóak:
Mikor lesz munkád?
Mikor lesz munkád? 2.rész
Elhavazva a dán nyárban...
Breaking news - győzelem!

  1. Előre tájékozódtam, és pályázni is elkezdtem Magyarországról.
    A kiindulópontot a Work In Denmark honlap jelentette.
    Lépésről lépre felsorolják, mit javasolnak a Dániában állást kereső külföldieknek. Érdemes ezt követni.

  2. Elvégeztem a Work In Denmark ingyenes job search szemináriumát. Ez megtanított arra, milyen a dán   munkaerőpiac, és milyen játékszabályokhoz alkalmazkodjak.
    Jelenleg ez személyes részvétellel nem elérhető, viszont e-learning kurzus keretében bármikor megszerezheted az elinduláshoz szükséges fontos információkat.

  3. Még Dániába való megérkezésünk előtt beléptem a számomra releváns szakszervezetbe. Esetemben ez a DJØF volt. A mi kultúránkból nézve ez teljesen érthetetlen, hiszen a volt szocialista országokban devalválódott a szakszervezet szó és jelenség. Nem így Dániában. Az egyik legjobb beruházásom volt a tagsági díjat fizetni nekik, amit egyébként le lehet vonni az adóalapból.

    Mit kaphatsz a szakszervezettől? Ingyenes személyre szóló tanácsadást, álláspályázat átnézését beadás előtt, networking eseményeket, ingyenes képzéseket, iroda lehetőséget, hogy csak a legfontosabbakat említsem.

  4. Ahol csak lehetett építettem a kapcsolati hálómat, legyen az szakszervezeti esemény vagy a nyelviskolában az osztálytársak.

  5. Elvégeztem a First Job Copenhagen munkakereső kurzusát.

  6. Minden nap szisztematikusan áttanulmányoztam a legnagyobb dán állásportált, illetve az onnan beérkező napi hírlevelet, továbbá a számomra releváns cégek álláshirdetéseit.

  7. Próbáltam önkéntes munkát találni, mert sokszor ez a belépés a munka világába. Dániában nagyon erős az önkéntesség kultúrája.

  8. Szezonális munkát kerestem és találtam, ami nem felelt meg ugyan a képzettségemnek, de egy dán munkaadó számára világosan mutatta, hogy elszánt vagyok és dolgozni akarok.

  9. LinkedIn aktív használata szintén elengedhetetlen.

Nem tudom, mi nagyobb teher: ha valaki pályakezdő, vagy ha valaki túlképzett, ami az én problémám volt? Az egyik bejegyzésben írtam a generalista - specialista helyzetről is. Nekem Dániában lett meg a felismerésem, hogy generalista vagyok, ami nem könnyítette meg a helyzetemet.

A tanulság és tanácsom summázva: légy alázatos és kitartó, és akkor a siker nem maradhat el! 

20180320_tavasz_nordhavn.jpg"Tavasz" Nordhavnban, az elmaradhatatlan kerékpárokkal

3. Kihívás - Hogyan integrálódjunk egy másik társadalomba?


Ez se könnyű falat. Hogy mit kell tenned? Nagyban függ annak az országnak a kultúrájától, amelyikbe be akarsz illeszkedni. Hogy mit teszel? Függ a személyiségedtől. De csak erre támaszkodni, nem biztos, hogy elég lesz. 
Én, az introvertált, kiléptem - részben öntudatlanul, részben tudatosan - a komfortzónámból, és elővettem extrovertált énemet, mert ez kellett az integrációhoz. Dániában több barátom lett, mint Magyarországon az elmúlt évtizedekben összesen. Magyarok, dánok és külföldiek. Ez nem volt cél. Inkább következmény.

A dán nyelvtanulás és a munkakeresés során tudatosan építettem a kapcsolataimat. Az élet szerencsére úgy hozta, hogy ezekből a kapcsolatokból sokszor barátságok lettek. Hálás vagyok a sorsnak, hogy ezeket a barátságokat megadta. Általuk gazdagabb lettem. Új ablakokat nyitottak a világra.

Az előkészítés szakaszában próbáltam olyan kapcsolatot szerezni, aki Dániában él. Addig kerestem a kapcsolati hálómban, míg sikerült ilyen embert találni. Rengeteg segítséget kaptam Gabitól, akivel barátok lettünk. Kint tartózkodásom elején a munkakeresés révén ismertem meg Ibolyát, akivel szintén barátságot alakítottunk ki. Sokéves dániai tapasztalata és segítsége nagyon sokat jelentett számomra. Mindkettejük barátsága az élet ajándéka számomra Dániától.

Dánokkal barátkozni nehéz. A külföldiek sokszor róják ezt fel nekik. Nekem szerencsém volt. Margit, aki az első lakásunkban a szomszédunk volt, a barátjává fogadott, és kinyitotta számomra a kaput. Általa sok dánt sikerült megismernem. Margittal való barátságom kialakulásáról itt írtam.

A szerencsén kívül fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy ezekért a kapcsolatokért dolgozni kell, nem lesznek csak úgy maguktól. Sokat tettem ezekért a kapcsolatokért. Sose akartam terhére lenni senkinek se, és amennyire csak lehetőségeim engedték törekedtem a kölcsönösségre, hogy én is viszonozzam tudjam a segítséget.

Az emberi kapcsolatok ápolásán és építésén kívül csatlakoztam néhány Facebook csoporthoz, ahonnan sok hasznos információt gyűjtöttem. Az egyik ilyen a Dániában élő magyarok Facebook csoportja.

Integrálódni nem könnyű, de nem nem is lehetetlen. Nyitottság, a másik elfogadása sokat nyom a latba. Természetesen nagyon meghatározó az ország kultúrája, hiszen kettőn áll a vásár. Emlékszem, Mexikóban sok-sok évvel ezelőtt a mexikóiak nyitottsága milyen sokat számított. Az integrálódásra, mint az össze többi témára nincs titkos recept, fix algoritmus. Próbálkozni kell, kitartóan és kíváncsian.  20190223_humlebek_sletten.jpgHumlebæk, Sletten nádfedeles házai
 

Mi segít megbirkózni a kihívásokkal?

Önkényesen három kihívást választottam és azokat fejlettem ki, de természetesen a sor folytatható. Rövid távú, de fontos kérdés maga a költözés. Vigyük a bútorainkat vagy ne?  Én vegyes megoldást választottam: csomó mindent vittem, és ott is vásároltam bútorokat, illetve lakás kiegészítőket. A költözésről itt írtam bővebben.

Gyerekekkel költöző szülőknek nagy kérdés, hova járjon a gyerek iskolába vagy óvodába.  Nekem is az egyik legfontosabb kérdés és egyben kihívás ez volt. Komoly kutatómunka előzte meg a döntést. Nehezítette a dolgot, hogy gyermekem, aki nagyon nem szereti, ha róla írok, az előkészületi időszakban éppen Amerikában járt iskolába. Képzeljük el a következőt: május van, adott egy anya, aki Budapesten ül a laptopja előtt, és iskolát keres a gyerekének, aki június közepén repül haza Magyarországra az USA-ból, és keresünk egy dán iskolát, ahol szeptemberben elkezdhet tanulni. Hála az internetnek, a dán iskola rugalmasságának, sikerült megírnia a felvételi tesztet és felvették, és szeptemberben elkezdte az iskolát.

Na, de hogyan lehet könnyebbé tenni a külföldre költözést, és ezáltal kevesebb stresszel átvészelni a kivándorlás okozta nehézségeket? A legtömörebb válaszom erre: tudatossággal.

A tudatosság részeként pedig tervezéssel, a dolgok végig gondolásával. A gondos előkészítés rengeteget segít. Nekem legalábbis segített. Nem tudván levetkőzni projekt menedzsment szemléletemet, nagyon meghatározta az egész költözést, hogy projektként tekintettem rá. Meghatároztam a célokat, felbontottam emészthető részekre, meghatároztam mérföldköveket és listáztam a feladatokat. Egy egyszerű Excel tábla tökéletes eszköz volt ehhez.

A nehézségekkel való megbirkózásról, és a hozzáállás fontosságáról itt írtam.

Kihívások nélkül nehéz elképzelni a külföldre költözést. Ha szabad akaratból és elszántságból történik a dolog, akkor vélhetően könnyebb megbirkózni a nehézségekkel. Minél tudatosabban állunk hozzá, annál könnyebb lesz megélni a nehézségeket, problémákat. Mert olyan nincs, hogy mindig csak fény és ragyogás legyen. Igen, van kihívás, nehézsége, akadály, probléma, akárhogy is nevezzük azt. Az, hogy mit látsz problémának, az Tőled függ, mint ahogy az is, hogyan éled meg a nehézséget. Jogunk van szomorúnak lenni, elkeseredettnek vagy csalódottnak lenni. És jogunk van ebből talpra állni tudatossággal és megfelelő hozzáállással.

Képek forrása: valamennyi saját fotó 

Amennyiben személyre szóló tanácsadásra van szükséged külföldre költözés előtt, írjál e-mailt, amelyben megírod, konkrétan miben kéred a segítségemet. E-mailcímem: maniamdania kukac gmail.com

----------------------------------------------

Utóirat:

Elnézést kérek, hogy az elmúlt hónapokban nem írtam blog bejegyzést. Ennek egyszerű oka van. Új vállalkozásomon dolgoztam, annak üzleti koncepcióján és honlapján. Mára már megszületett ez utóbbi is. IngatlanAngyal névre hallgat. Ha éppen ingatlan eladáson gondolkodsz, keresd fel honlapomat, mert sok hasznos információt, segítséget találsz ott. Hogy kerülök az ingatlan eladás világába, arról is olvashatsz.

A bejegyzés trackback címe:

https://maniamdania.blog.hu/api/trackback/id/tr8715981068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása