Még egy kört mindenkinek - az idei Oscar-díjas dán film kihagyhatatlan
2021. július 04. írta: M Éva

Még egy kört mindenkinek - az idei Oscar-díjas dán film kihagyhatatlan

A dánok ismét csináltak egy nagyon jó filmet. Témája egyetemleges: az alkoholfogyasztással és annak hatásaival foglalkozik. Thomas Vinterberg filmje idén a nemzetközi filmek kategóriában Oscar-díjat hozott Dániának. Ezen kívül számos filmfesztiválon söpört be elismeréseket. Joggal. A kiváló rendező a dánok leghíresebb sztárjával, Mads Mikkelsennel karöltve újra maradandót alkottak.

A Még egy kört mindenkinek ( Another Round angolul és Druk dánul) című film eredetileg 2020-ban  Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon debütált volna, de aztán, mint annyi minden más, a járvány miatt minden másképp alakult. Magyarországon néhány napja mutatták be a mozikban. Tegnap úgy döntöttem, hogy másfél év után először ennek a filmnek a kedvéért, ismét moziba megyek. Megérte.

 
A rendező - Thomas Vinterberg


Thomas Vinterberg
1969-ben született. 1989-ben a legfiatalabb növendékként kezdte meg tanulmányait a Dán Nemzeti Filmfőiskolán. A Dogma nyilatkozat egyik kezdeményezője volt 1995-ben, amelyet Lars von Trier-rel írt alá. A Dogma szabályait követve készítette a Születésnapot, amely cannes-i bemutatóján elsöprő sikert, és számos egyéb elismerést kapott. Ezen kívül ismertebb filmjei A vadászat és A kommuna.

Thomas Vinterberg a filmet lánya, Ida emlékének ajánlotta, aki a forgatás negyedik napján autóbalesetben elhunyt. A film ötletén Ida unszolására kezdett el dolgozni. A történet az ő iskolájáról, tanárairól, iskolatársairól szól. A rendező személyes tragédiája és gyásza írta át a forgatókönyvet, ami végül az eredeti tervtől eltérően egy más lezárást kapott.

 

Az egyik  főszereplő - Mads Mikkelsen


Mads Mikkelsen
a dánok nemzetközileg talán legismertebb színésze. Testvére Lars Mikkelsen, aki szintén kiváló színész. Mads Mikkelsen nevéhez olyan filmek fűződnek, mint a Gengszterek fogadója, Zöld hentesek, Ádám almái, Esküvő után, Casino Royal, A vadászat, Hannibal, Férfiak és csirkék, Doctor Strange, Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet, Sarkvidék

A színész az Ádám almái című filmmel került be a köztudatba, amely egy fekete humorban gazdag modern Jób-történet feldolgozása. Ivant, a papot játssza, aki bármilyen rossz emberben is meglátja a jót. Ádámmal azonban meggyűlik a baja. A férfi szobája falán Hitler képe lóg, a fiókjába pedig revolvert rejt. A filmet Ander Tomas Jensen rendezte, akivel már több közös munkája is volt Mikkelsennek. Ha valakit érdekelnek a jó dán filmek, akkor az Ádám almái kötelező. Mindazonáltal nekem a legnagyobb élményt a fent felsoroltak közül az Esküvő után jelentett, amit szívből ajánlok.

A Még egy kört mindenkinek-ben is kiválóan alakít Mikkelsen. Ahogy Ligeti Nagy Tamás írja a hvg.hu-n:
"A színészek álmoskönyve szerint három karaktert a legnehezebb eljátszani: a hősszerelmest, a haldoklót és a részeget. A hármat együtt szinte lehetetlen. Mads Mikkelsennek mégis sikerült. A mozikban e héttől látható Még egy kört mindenkinek című dán film történelemtanáraként szédületesen lazán billeg azon a keskeny fehér vonalon, amelyen előtte már oly sok nagy színész pofára esett."

meg_egy_kort_mads_mikkelsen.jpg

         

Még egy kört mindenkinek - A sztori
 

Négy középkorú férfiról szól a történet. Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Lars Ranthe, Magnus Millang alakítja őket. Barátok és valamennyien középiskolai tanárok. Valamennyiük élete kudarc. Kinek így, kinek úgy. Fásultak, unalmasak, már nem olyanok, mint amilyenek voltak, vagy amilyenek lehettek volna. Egy napon elhatározzák, kísérletbe fognak: megnézik, hogyan változik meg a viselkedésük, ha folyamatosan bizonyos mennyiségű alkoholt isznak. Mondhatni, milyenek lesznek, ha be vannak csípve? Azt remélik, így kreatívabbak, érdekesebbek, szerethetőbbek lesznek, és jobban meg tudnak birkózni az élet nehézségeivel.

Eleinte (0,5 vérezrelékkel kezdenek) jól mennek a dolgok és látványosan jönnek a sikerek. A Mikkelsen által megformált fásult Martin szárnyakat kap. Az unalmas, érdektelen történelemtanár - diákjai nagy örömére -   párfordulatot vesz: végre újra élvezni lehet az óráit és tisztességesen felkészíti őket az érettségire. Churchill és Hemingway példájával ad feloldozást magának és mindenkinek az alkoholizálással kapcsolatban.

Aztán fellelkesülve a sikereken, elkezdik emelni a tétet, vagyis növelni a napi alkoholmennyiséget...
 

meg_egy_kort_mads_mikkelsen_2.jpg 

Mikkelsen saját bevallása szerint orosz YouTube videókból leste el, hogyan játsszon el egy karaktert, aki folyamatosan be van rúgva. A forgatást megelőzte egy felmérés, arról, milyen hatással van a színészek beszédjére és mozgására az alkohol. „Először megittunk egy üveg vodkát, megfigyeltük, hogyan változik a beszédünk, majd még ittunk, hogy lássuk, a mozgásunk miképp változik. Ezeket videóra vettük, és másnap jól kiröhögtük saját magunkat. Mindezt később fel tudtuk használni a forgatás során” – mondja Mikkelsen egy interjúban.

Iszik az egész ország - iszik az egész világ

Ezt Anika, Martin felesége mondja a film adott pontján. És valóban. Roppant mód isznak a filmben fiatalok, a gimnazisták is.

Több évtizede figyelve a különböző nemzeteket, az a véleményem, hogy iszik az egész világ. Mindenki el tudja magyarázni, hogy miért iszik.... Van, aki a szegénység és nyomor miatt, van, aki a jólét miatt, van aki a hideg és a sötétség miatt. És igen, isznak rendesen a világ legboldogabbnak tartott nemzetei fiai, azaz a skandinávok is.

21.századi ember szorong, feszült és frusztrált. Erre sokféle választ lehet adni... A határ meghúzása a nagy kérdés.
 

Orbán Viktor is szerepel a filmben


Igen, én sem akartam hinni a szememnek. A poént nem árulom el :)

Nézd meg a filmet, no, nem ezért, és megtudod!


Képek forrása: port.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://maniamdania.blog.hu/api/trackback/id/tr5716514018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása