Dánia búcsúzik Henrik hercegtől
2018. február 15. írta: M Éva

Dánia búcsúzik Henrik hercegtől

Amint azt a magyar hírekben is lehetett olvasni, február 14-re virradó éjszaka elhunyt Henrik herceg, II. Margrethe dán királynő férje. Sejteni lehetett, hogy a herceg betegsége komoly, amikor egyik fia a herceg állapotára való tekintettel megszakította dél-koreai (téli olimpia) tartózkodását és visszajött Koppenhágába. Az egész királyi család meglátogatta a herceget a kórházban. 

Dániában jelenleg ez most a központi téma.  Ma háromszor 27 ágyúlövés hangzik el a városban. Mikor reggel mentem vizsgázni, hallani lehetett az ágyúszót. Pontos koreográfiája van az eseményeknek. Tegnap a dán TV szinte kizárólag a herceg haláláról, a róla szóló megemlékezésekről, a részvétnyilvánításokról és a búcsúztatásáról szólt. A dánok őszintén gyászolják hercegüket, nyilatkoznak a TV-ben, viszik a virágokat a különböző királyi kastélyok, épületek bejáratához.

Henrik herceg francia és a dánok pici sérelme, hogy sosem tanult meg jól dánul. De a legfontosabb, hogy egész életében, több mint 50 éven át Dániáért és a dán népért dolgozott.

Akármilyen hihetetlen, jelenleg leginkább az foglalkoztatja a dánokat, hogy tegnap kiderült, Henrik herceg kívánsága a hamvasztás volt. Azt már régebb óta lehetett tudni, hogy Henrik nem akarta, hogy Roskildében temessék el, a dán királyok hagyományos temetkezési helyén. Viszont csupán tegnap látott napvilágot, hogy Margrethe királynő teljesíti férje kérését, miszerint hamvainak felét az óceánba szórják, a másik felét pedig a  Fredensborgi királyi kastély kertjében.

Íme néhány kép az egyik mai újságból. A számomra legmeghatóbbat tettem az első helyre.

20180215_henrik_3.jpg

20180215_henrik_1.jpg

20180215_henrik_2.jpg

 

20180215_henrik_4.jpg

Fotók: MX újság mai számából kifotózva

A bejegyzés trackback címe:

https://maniamdania.blog.hu/api/trackback/id/tr7813671882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása