Megszorítások
2018. március 01. írta: M Éva

Megszorítások

Február elején, amikor éppen a 2-es modul vizsgánkra készültünk, jelent meg a hírekben, hogy idén július 1-től a külföldieknek fizetniük kell a dán nyelvtanulásért. Hát, nem voltunk boldogok. Még nem tudunk részleteket, csak annyit, hogy modulonként 2000 koronát (kb. 80.000 Ft) kell fizetnünk.

l_rdansk.jpg

  Fotó: Screengrab: Lærdansk

Egyrészt teljesen megértem a döntést. Nem is értettem idáig, hogy  miért támogatja ennyi mindenben a dán állam az EU-s állampolgárokat. Mert azt, hogy a borzasztóan magas adókból a saját állampolgárait támogatja, ezt értem. Ez része a skandináv jóléti állam modelljének. De, hogy miért kell SU-t, azaz egyetemi időszak alatt járó támogatást fizetni az EU-s állampolgároknak a dán adófizetők pénzéből, ezt kicsit nehezen fogom fel. Nem elég, hogy az egyetemi képzés EU-s állampolgároknak ingyenes, még SU-t is fizetnek. Mi több, annak elvégzése után két évig munkanélküliségi segélyt is kapnak, ha nem dolgoznak. Láttam rá több példát is, hogy a fiatalok nem törekszenek rá, hogy legyen munkájuk, hiszen kényelmesen eléldegélnek így.

A nyelvtanulásnál is van, aki komolyan veszi, mert létkérdés számára, hogy minél hamarabb beszéljen dánul, és vannak olyanok is, akik be-be járnak órákra, nem készülnek. Nem fontos és nem is érdekli őket. Viszont a dán adófizetők pénzét "szórakozzák" el. Így összességében logikus számomra ez az új rendelkezés, illetve a külföldiekre vonatkozó megszorítások. Nyilván elege lett ebből a dán vezetőknek, így a kormánykoalíció és a parlamenti pártok megállapodásra jutottak az intézkedéseket illetően. Az új adócsomag a nyelvtanulás támogatásán kívül egyéb, a külföldieknek járó szociális jóléti juttatásokat szigorítja meg, összesen 5 milliárd koronát (azaz 670 millió eurót) hozva ezzel a költségvetésnek. 

Ugyanakkor persze magánemberként nem tapsikolok örömömben, hogy 2018. július 1-től fizethetem a 2000 koronát. Mindenesetre örülök, hogy legalább addig ingyen tanulhattam. És azt is látni kell, hogy a 2000 korona csak egy része az oktatási díjnak. Piaci ára ennél jóval magasabb. Július 1-én, ha sikerül vennem az akadályokat, a 4-es modul közepén fogok tartani, és gyakorlatilag az 5-ös modul az utolsó. Elvileg van egy 6. modul, de ezt nagyon kevesen végzik el, mert csak ritkán van rá szükség.

Persze sokan fel vannak háborodva a dán nyelvtanulás fizetőssé tétele miatt, és jósolják, hogy a nyelviskolák bezárnak, csökken a diákok száma, és tanárok veszítik el az állásukat. Majd meglátjuk. Nem eszik forrón a kását. Úgy gondolom, akinek tényleg fontos dánul tudni, ki fogja fizetni a modulonkénti 2000 koronát. A dán lakásbérleti költségekhez képest ez szerény összeg.

Egyrészt értem a dán kormány döntését. Támogassák inkább csak a saját állampolgáraikat és vegyenek vissza abból, amit a külföldieknek adnak! De az éremnek van egy másik oldala is. Ez pedig az, hogy jelenleg a dán gazdaság legnagyobb gondja a képzett munkaerőből fennálló hiány. És ezt a hiányt külföldi munkaerővel tudják/tudnák csak pótolni. Akkor van itt egy kis ellentmondás, nem? Úgy tűnik, a differenciálás itt sem megy könnyen.

Forrás: itt és itt

A bejegyzés trackback címe:

https://maniamdania.blog.hu/api/trackback/id/tr1213693684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása