Milyen egy dán fitness klub?  1. rész
2018. március 24. írta: M Éva

Milyen egy dán fitness klub? 1. rész

Januárban úgy döntöttem, itt az idő, hogy elkezdjünk fitness terembe járni. Ekkorra már sikerült feljebb lépnem a Maslow-piramis aljáról oda, hogy egyáltalán a kérdés felmerüljön.

fitness_world_1.jpeg

Forrás: itt

Mi is az Maslow-piramis?

Menedzsment és vezetés témakörében az egyik legfontosabb, ha a nem a legfontosabb téma, hogyan lehet az embereket motiválni, illetve megérteni, hogy mi motiválja őket. Egy szervezet és/vagy vezető céljainak eléréséhez létfontosságú ezt tudni. Ezért aztán a tudósok elkezdték vizsgálni az emberi motivációkat, azt, hogy mik a mozgatórugók.

Abraham Maslow volt az a híres amerikai pszichológus, aki az 1950-es években az emberi motivációkat a szükségletek oldaláról közelítette meg, és kidolgozta szükséget elméletét, mely a motivációkutatás alapja lett.

Maslow szerint az emberi szükségleteket hierarchikusan lehet rangsorolni.

  1. A piramis alján az alapszükségletek, a létfenntartáshoz kapcsolódó szükségletek helyezkednek el.
  2. A létfenntartás megteremtése magával hozza a biztonsági szükségletek kialakulását: ez a megszerzett javak megóvását, védelmét jelenti.
  3. A szociális szükségletek az ember társas lény mivoltából fakadnak. A szociális szükséglet kapcsolatteremtési, összetartozási szükséglet. Ennek kielégítése érdekében törekszik jó családi, érdeklődésének, gondolkodásmódjának megfelelő baráti, munkahelyi kapcsolatokra.
  4. Az ember igyekszik megtalálni helyét a többiek, a társai között, ebből fakad az elismerés iránti szükséglete: igyekszik elfogadtatni magát, elismertetni egyéniségét, képességét, rátermettségét.
  5. A piramis csúcsán az önmegvalósítás szükséglete áll. Az emberek egy része erős késztetést érez arra, hogy képességét, tehetségét maximálisan kihasználja.

A szükségletek hierarchiája azt jelenti, hogy általában az alacsonyabb szintű igényeket előbb kell kielégíteni, mielőtt a magasabb szintűek motivátorként működnek. Vagyis ha valakinek nincs ruhája és éhezik, akkor kevésbé valószínű, hogy az önmegvalósítás (pl. művészet) lesz a legfontosabb számára.

Maslowt később sok kritika érte. Ebbe most nem megyek bele, pedig izgalmas  téma. Mindenesetre sokan jöttek és jönnek még a mai napis is utána, akik az emberi motivációt vizsgálják, és vannak ennél sokkal összetettebb és az emberek motiválására jobban alkalmas modellek, de ennek ellenére érdemes Maslow-ról tudni.

maslow-piramis.jpg

Maslow-piramis

Ábra forrása: itt

Szóval visszakanyarodva ránk, mikor az ember lánya felkerekedik és országot vált, akkor ideiglenesen minden, így a szükségletek fontossága is átrendeződik az életében, és az első időben csak azok szükségletek számítanak, melyek a piramis alján vannak. Mivel alapos előkészítés után érkeztünk Dániába, nem kerültünk ugyan le a piramis legaljára, de mégis az első időszakban csak a legalapvetőbb szükségleteink kielégítésére törekedtünk. Az, hogy legyen lakásunk és tudjuk azt használni. Az, hogy legyen internetünk. Egyébként egy ilyen esetben, ez majdnemhogy a legfontosabb szükségletünk volt. Az, hogy kitaláljam, mi a legjobb, leggazdaságosabb módja, hogy ennivalónk legyen. Az, hogy tudjunk közlekedni egy nagyvárosban, amit nem ismerünk.

A hetek, hónapok elteltével lépegetek mindig egy kicsit feljebb a piramison, tágul a látóhatár. Ebbe beletartozik, és nagyon fontos, az emberi kapcsolok, kötődések, hiszen az ember társas lény és ez is része a szükségleteinknek. Aztán eljött a pillanat, mikor egyáltalán eszembe jutott ez a téma. Viszonylag gyorsan, némi piackutatás után, eldöntöttem, belépünk a hozzánk nagyon közel lévő Fitness World klubba. Mindkettőnknek elég nagy szellemi leterhelése van, úgyhogy megérdemeljük, illetve szükségünk is van rá. Persze lehetne mondani, hogy miért nem futok, az ingyen van. Valóban, szeretnék is, de a sarkamnak a csonthártyagyulladása miatt egy éve el vagyok tiltva a futástól, és a kardió gépeken lehet nem futva is kardiózni. Továbbá a kardiózás nem elég az üdvösséghez, az izmokat is fejleszteni kell. Szóval felfogásom szerint szerint, amit ehhez értőktől tanultam, ezért kell fitness terembe járni.

(Hamarosan jön a folytatás.)

Forrás: itt 

A bejegyzés trackback címe:

https://maniamdania.blog.hu/api/trackback/id/tr9413711296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása