Tikkadt szöcskenyájak legelésznek...
2018. június 09. írta: M Éva

Tikkadt szöcskenyájak legelésznek...

Kitikkadt Dánia az elmúlt bő egy hónapban. Örülnek a dánok, de meg is vannak döbbenve. Margit, amikor nemrég az időjárásról beszéltünk, úgy fogalmazott, "ijesztő".

Általános iskolai anyagból kérdés: honnan idéztem ennek a blogbejegyzésnek a címét? Sokaknak, így nekem is, még kívülről kellett fújnom ezeket a sorokat, nyilván ezért is vésődött be. Aztán, mikor a mostani dán melegről terveztem írni, előjött a régi verssor. A helyes megfejtés a blog végén található.

20180609_nyar_nordhavn1.jpg

Szóval dán viszonylatban elképesztő időjárás volt egész májusban és folytatódik még most is. Tudom, otthon is nagy meleg van, volt, de nekünk azért Magyarországon többször volt szerencsénk a meleg májushoz, miközben az elmúlt hetekben jó sok eső esett, sokszor sajnos pusztító viharral együtt, mint olvasom. Nos, itt egy csepp sem. Minden ki van száradva.

A János vitéz kezdő sorai is eszembe jutottak erről a helyzetről, ha már az irodalomnál tartunk, amit egy kicsit alább testre szabtam:

" Tüzesen süt le a nyári nap sugára,
  Az ég tetejéről a vikingek utódjára."

Minden elképzelhető időjárási rekord megdőlt Dániában a májusi melegben mind a hőmérséklet, mind pedig a napsütéses órák számát tekintve. 2018 májusa 15 fokos átlaghőmérséklettel a valaha Dániában mért legmelegebb május. 1889-es rekord dőlt meg ezzel. Egyébként Dániában 1874 óta történik időjárási adatoknak a rögzítése Danmarks Meteorologiske Institut által. 2018 májusa lett az a hónap, amikor a valaha mért legtöbb napsütéses órát regisztrálták Dániában, ami 363 óra volt. Mindeközben az utazási irodák szomorúak, mert ebben az elképesztő időben eszük ágában sincs a dánoknak utazni. Pont elég meleg van itthon nekik. Mondtam is Andris fiamnak,hogy lesszíves nem szapulni a dán időjárást... nincs is egy szava sem mostanság... Mivel tavaly a költözéskor nem gondoltam, hogy szükségem lesz itt nyári ruhákra, nem volt könnyű kihúznom a májust öltözködés szempontjából. Legutolsó, május végi budapesti utamnál aztán feltankoltam nyári ruhákkal és cipőkkel.

Riviéra hangulatban van Dánia. Mindenki, amikor csak teheti, a tengerpartra megy. Van belőle bőven. 1700 km hosszúságú. Itt Nordhavnben is tombol a stand hangulat lassan másfél hónapja. Dán barátaink persze már május első napjaiban is megmártóztak a tengerben. Szerintem akkor nem lehet itt több, mint 10-12 fokos a víz. Mostanra persze már melegedett sokat, de nem éri el a 20 fokot. Múlt hétvégén Ibolya barátnőmmel elmentünk egy kicsit strandolni, Koppenhágától északra, és végül Helsingør mellet találtunk egy nyugis kis strandot. Hát, nem mondom, hogy átúsztam a svéd partokhoz. Pont elég volt, hogy a bokámig megmártóztattam a lábamat. Viszont a nap a szellővel megspékelve csodás volt. Április vége óta nem kell szednem a D-vitamint.

Kellemes ez az idő, bár erősebbnek érzem itt a napnak a sugarait, mint otthon. Krémezem is magam rendesen. Talán a tenger erősíti fel, nem tudom. Mindenesetre a szél hűvössége élvezhetővé teszi az egészet. Dánia boldog. Szól a zene, elfogy a szupermarketekben a behűtött üdítő és a sör, megy a grillezés az erkélyeken. Mintha nem is egy északi országban lennénk, hanem valahol a Mediterráneumban. Dolce vitá. Napoznak, fürödnek. Ezt sem bonyolítják túl, amint a lakásunktól pár méterre készült fotóim mutatják. A tengerparton is simán átöltöznek. Senkit sem zavar, hogy a  meztelen arra a néhány percre, amíg ruhát cserél.

A júniusból is eltelt már egy hét és a korán elkezdődött szokatlan dán nyár folytatódik...eső egy csepp sem.

20180609_nordhavn2.jpg

20180609_nyar_nordhavn3.jpg

  

Arany János: Toldi (Első ének)

Ég a napmelegtől a kopár szik sarja,

Tikkadt szöcskenyájak legelésznek rajta;

Nincs egy árva fűszál a tors közt kelőben,

Nincs tenyérnyi zöld hely nagy határ mezőben.

Boglyák hűvösében tíz-tizenkét szolga

Hortyog, mintha legjobb rendin menne dolga;

Hej, pedig üresen, vagy félig rakottan,

Nagy szénás szekerek álldogálnak ottan.

A bejegyzés trackback címe:

https://maniamdania.blog.hu/api/trackback/id/tr2314023606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dohóczky Zsuzsa 2018.08.28. 22:05:36

Nem gondoltam még rá, hogy a versírásba is belekóstolsz, méghozzá ilyen sikeresen.
süti beállítások módosítása