Mexikói ízek Koppenhágában - Hija de Sanchez
2018. december 14. írta: M Éva

Mexikói ízek Koppenhágában - Hija de Sanchez

Rosio Sanchez chicagoi születésű első generációs mexikói-amerikai. Hija de Sancheznek ő a chéfje és tulajdonosa. Hija de Sanchez = Sanchez lánya. Karrierje nagy részét elegáns, felső kategóriájú éttermekben töltötte. Kiváló chéfek mellett dolgozott, így például a dán két-Michelin csillagos Noma étteremben is Rene Redzep mellett. A Noma egyébként a Nordic Cuisine (északi konyhaművészet) dán megfelelőjének a rövidítéséből jön: nordisk mad.

Rosio Sanchez azonban, ellentétben sokakkal, az önállóság útjára lépve nem akarta a saját elegáns, felső-kategóriás éttermét megcsinálni, hanem sokkal jobban izgatta az, hogy  megmutassa Európában az igazi mexikói konyhaművészetet. Ennek jegyében következő éttermi kalandjául azt választotta, hogy Koppenhágában létrehozta "taqueria"-ját. Taqueria egy mexikói étterem "fajta", ahol különféle tacot készítenek.

Végre eljutottam az Hija de Sanchezbe. Két helyen van a városban. Az egyik, az elegánsabb ilyenkor, a téli szezonban be van zárva. Kezdtem így tehát az egyszerűbbel, aminek színhelye a Kødbyen.

Tényleg egyszerű, de nekem, aki nagyon elfogult vagyok bármivel, ami mexikói, nagy örömet okozott. Házi készítésű zamatos kukorica tortilla, avokádó, koriander, grillezett sajt. Mennyei :-) Óriási különbség a kommerciális mexikói éttermekhez képest. Mindössze három fajta tortilla kapható. Szűk választék, néhány asztal és az orrod alatt pár perc alatt elkészülnek a tacok. A szakácsok persze mexikóiak. Asztalt nem lehet előre foglalni.

A mexikói konyhához fűződő mély érzelmeimet azzal tudnám érzékeltetni, hogy annak idején, 1987-ben, mikor ösztöndíjon voltam ott, négy hónap alatt sikerült hat kilót híznom. Örök nosztalgia, ami már nem fog elmúlni soha.

Aki szereti a mexikói ízeket és éppen Koppenhágában jár, ne hagyja ki Rosio Sanchez éttermeit! Miközben rákerestem a neten, felfedeztem, hogy az Hija de Sanchez után megnyitotta új éttermét, a Sanchezt, ami nem felső kategóriás, de ellentétben az előzővel, a teljes éttermi választékot kínálja. Lesz, mit kipróbálnom.

hija-de-sanchez.jpg

                            Forrás: TripAdvisor

És a saját fotók, melyeket múlt szombat este készítettem:

hija1.jpg

hija2.jpg

  hija5.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://maniamdania.blog.hu/api/trackback/id/tr9014466990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása