Miért olyan boldogok a skandinávok?
2019. február 16. írta: M Éva

Miért olyan boldogok a skandinávok?

Rendszeresen visszajön ez a téma. Persze biztos, hogy régebben is voltak erről cikkek, csak akkor nem volt még érdekeltségem a skandináv világban. Jó újságíró téma ezeknek a népeknek a boldogságáról írni, miközben mindez azért irritálhatja a kevésbé boldog nemzeteket. Hallottam már cinikus megjegyzést is a dánok boldogságával kapcsolatban (magyaroktól). A saját tapasztalatom az, hogy sokkal kiegyensúlyozottabbak, láthatóan boldogabbak a dánok, mint mi, magyarok. Tudnak mosolyogni! Az utcán is, egymásra is, az ismeretlenre is.

Nagy kutatást nem állt módomban csinálni, úgyhogy természetesen ez csupán az én szubjektív véleményem. Ugyanakkor el kell ismernem, hogy nem látok bele ennek a társadalomnak a mélyebb rétegeibe. Az is biztos,hogy a nemzetközi boldogságkutatás, aminek összetett módszertana van, és próbálja objektívan meghatározni a boldogság mértékét, évek óta a skandináv országokat teszi a dobogós helyekre.

A hygge szó kicsit lejáratódott már szerintem, valószínűleg az újságírók és az ezt népszerűsítő írók miatt. Egyrészt létező szó ez a dán nyelvben. Van ige, főnév és melléknév is belőle. Nem lefordítható egy szóval más nyelvekre, csak körbeírható, viszont a dánok szerint is "túltolták" az értelmezését. Nem kéne ezt annyira túlbonyolítani, és belemagyarázni azt, ami nincs.

A személyes vélemény után íme a dánokra vonatkozó rész az alábbi cikkből.

Miért olyan boldogok az emberek Skandináviában?  

Hygge, a dán kuckózás

A dán hygge szóval a skandináv országban az otthon melege és a szeretett emberek közelsége keltette érzést próbálják megfogalmazni. A hideg Dániában a kuckózás örömét semmi sem múlhatja felül: gyertyafényes téli esték, egy kényelmes gyapjúzokni vagy egy jó kávézás a barátokkal – ez mind hygge. A dán boldogságkutató – igen, ilyen foglalkozás létezik – Meik Wiking (és igen, ő valóban egy létező személy) Hygge – A dán életérzés, amely boldoggá tesz című könyvében ennek a hangulatnak az elsajátításához ad ötleteket.

Együttlét

Legszebb emlékeink többnyire szeretteinkhez fűződnek. Ha egy olyan pillanatra gondolsz, ami igazán boldoggá tett, biztosan feltűnnek benned a családtagjaid vagy barátaid is. Lehet ez egy síeléssel töltött hétvége, egy meghitt karácsony, nyaralás a tengerparton vagy csak egy jó beszélgetés. Alapszükségletünk, hogy kapcsolódjunk másokhoz, kötődéseink pedig bizony, fontos szerepet töltenek be a viselkedésünkben és a motivációinkban. A dánok 75 százaléka tölt időt legalább hetente egyszer szeretteivel, és ezeken az alkalmakon természetesen a hygge dominál.

De mitől hygge egy velük töltött összejövetel? Ezek az alkalmak az előzékenységről szólnak, mindenki segít az előkészületekben, sütit süt vagy egy palack borral érkezik. A beszélgetéseknek pedig senki sincs a középpontjában, mindenki szóhoz jut és meghallgat másokat. Olyan kisebb körben megvalósult együttlétek ezek, amelyeken az introvertáltak is jól tudják érezni magukat. Tartsatok társasestet a barátiddal, rendezzetek főzőversenyt, látogasd meg a szüleidet és a nagyszüleidet, beszélgessetek egy csésze forró tea és finom sütemény mellett éjszakába nyúlóan.

Eszem-iszom

Hygge módra enni azt jelenti, hogy miután egész héten odafigyeltél arra, hogy mit eszel, szombat este végre megengedhetsz magadnak egy nagy tál gumicukrot vagy egy szelet krémes tortát. Megjutalmazod magad. Figyelmen kívül hagyod a kalóriaszámot és a cukortartalmat. Persze a legjobban a szívvel készült ételek esnek, főként, ha jó társaságban fogyaszthatod el őket. A leghyggébb eredményt pedig akkor érheted el, ha te magad készíted el. A lényeg, hogy minél hosszabb ideig tartson a folyamat, legyen szó egy rusztikus süteményről vagy egy adag eperlekvárról. Szerezd be a hozzávalókat a termelői piacon, válogass, beszélgess a termesztőkkel, olvass egy jó könyvet, amíg rotyog a gyümölcs a fazékban, vagy egyszerűen oszd meg az élményt a barátaiddal, sőt főzzetek be együtt.

Egy kuckózós téli este igazán hygge
Egy kuckózós téli este igazán hygge

Otthon

Nem véletlen, hogy a dánok lakásai kifogástalanok. Az otthon ugyanis maga a hygge-főhadiszállás, ahol feltöltődhetünk egy hosszú nap után. És hogy mire van szükség ehhez a háborítatlan pihenéshez? Például egy hyggekorgra, vagyis egy kuckózó sarokra, ahol meleg párnák és takarók között elmerülhetsz egy jó könyvben. Persze az sem árt, ha a szobát a kandalló fénye világítja meg, de nem kell aggódnod, ha nincs lehetőséged farönköket égetni a lakásodban, a hangulatos fényhatást gyertyákkal is elérheted. A fények a hygge legfontosabb elemei, a skandinávoknál pedig, ahol ismerik a hosszú, sörét napokat, bizony tudják, hogyan kell bánni a fénnyel. Az egyik helyi folyóirat szerint az őszi és téli hónapokban több mint a lakosság fele majdnem minden nap gyújt gyertyát. A hygge otthonban csak természetes anyagokból készült tárgyakat és bútorokat találsz, legyen az fa, len vagy gyapjú, a lényeg, hogy jó legyen a tapintásuk. A dánok nagyra becsülik a dizájner és a vintage darabokat is, amiket kincsként őrizhetnek, és szép emlékeik fűződnek hozzá: a tervezői vázához, amit az első fizetésükből vettek, a karosszékhez, amire egy bolhapiacon csaptak le, vagy a szekrényhez, amit felmenőiktől örököltek.

Természet

A hygge nem csak a négy fal között valósulhat meg. Minden a körülményeken múlik, de a természetben nagy eséllyel lelhetsz arra a bizonyos meghitt, örömteli érzésre. Jó társaságban, messze a stresszforrásoktól és természetesen az elektromos kütyüjeidtől biztosan minőségi kikapcsolódásban lesz részed. Menjetek téli sítúrára, béreljetek erdei házikót egy hétvégére, piknikezzetek egy szép nyári napon, lessétek közösen a hullócsillagokat vagy kertmozizzatok a parkban – és éljétek meg a pillanatot.

Forrás: itt

A bejegyzés trackback címe:

https://maniamdania.blog.hu/api/trackback/id/tr8414631282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása