Koppenhága, a humánus város
2019. március 02. írta: M Éva

Koppenhága, a humánus város

Ezzel a címmel találtam egy nagyszerű, részletes beszámolót Makovecz Gyula Péter blogján Koppenhága látnivalóiról. Érdemes elolvasni. Kiválóan leírás és összefoglaló, hogyan fedezzük fel Koppenhágát.

34_operahaz.jpg

Koppenhága, Operaház
Forrás: monarchiaturak.blog.hu

Egy kis ízelítő a blogból. A teljes bejegyzést itt olvashatod.

"Éppen februárban tette tiszteletét Budapesten, egy konferencián Jan Gehl, aki mintegy negyven évig vett részt a dán főváros stratégiai várostervezésében. Tőle loptuk a poszt címét is, a humánus városról. Gehl saját, dániai tapasztalata szerint, ha több teret adunk a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak, akkor a közélet is sokkal pezsgőbb lesz. Ha a városban megteremtik a minőségi, gyalogos közlekedés feltételeit, akkor nem fognak autóba ülni az emberek, mert több időt akarnak a városban tölteni, ezért gyalogolnak, kerékpároznak, megelőzve az ülő szindróma elterjedését. Ez a legolcsóbb egészségpolitika. Ráadásul ez tovább gyűrűzik, ha a várost sokan használják így, az egyre biztonságosabb is lesz. Ha jó egy város az embereknek, akkor ez a gazdaságnak is hasznos lesz. És ha már építészet, Koppenhágában fantasztikusan keverednek a bátor ceruzával megrajzolt modern és a szépen karbantartott klasszikus épületek.

Szóval ezeket a gondolatokat a valóságban is megtapasztalhattuk, amit meg is osztunk Veletek. Koppenhágában a városházától tulajdonképpen a Kis hableány szobráig tudunk gyalogos övezetben közlekedni. A városkártyát 24, 48, 72 és 120 órás változatban tudjuk megvenni, a legegyszerűbben itt online. A kapott vouchert kell bemutatni az árusító pontokon (a reptérit elég nehezen találtuk meg) és megkapjuk a kártyát és egy kis füzetet is mellé. De letölthetjük a CPHCard applikációt is, akkor a füzet szinte felesleges. A kártya érvényességi ideje alatt (ami az átvételtől indul) a városi tömegközlekedés, egy-egy alkalommal összesen nyolcvannégy látványosság megtekintése (kastélyok, múzeumok, galériák, ócenárium, állatkert, vidám park, planetárium…) és a hajós és kisvonatos városnézés is ingyenes. Ráadásul egy felnőtt kártyával egy felnőttre és két tíz év alatti gyermekre vonatkoznak a kedvezmények. Szinte végtelen a kínálat, még az ötnapos kártyával is lehetetlenség mindent megnézni. Így nekünk is válogatni kellett, így utólag lehet máshogyan kellett volna döntenünk, de majd legközelebb."

A bejegyzés trackback címe:

https://maniamdania.blog.hu/api/trackback/id/tr4814663055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása