Bornholm, a dánok mediterrán szigete
2019. július 16. írta: M Éva

Bornholm, a dánok mediterrán szigete

Ahol egy kicsit megállt az idő

A dán vizsgám után elhatároztam, hogy június utolsó hétvégéjén elugrom Bornholmra. Mert megérdemlem :-)

Némi információt beszereztem kedves magyar barátaimtól, akik gyakran járnak Bornholmra, aztán egy-két kattintás az interneten és már meg is volt a vonatjegyem, hajójegyem, valamint a szállásfoglalásom.

Többször hallottam dán barátaimtól és kollégáimtól elismerő szavakat a szigetről, úgyhogy itt volt az ideje, hogy megnézzem saját szememmel. Első kérdés, hogy jussunk oda, mivel egy kicsit máshol van, mint ahova Dániát fejben pozicionáljuk. Mondjuk, egy kicsit messze esett az alma a fájától, ugyanis Svédország, Németország és Lengyelország közti Balti-tengeri részen található.

Bornholm területe 588 km2 és lakosainak száma 39500.

team_bornholm_1900x1000.jpg

Fotó forrása itt

Nem az a különlegessége, hogy sziget, hiszen abból van Dániának 406 darab, hanem az, hogy ez a sziget kicsit odébb van, mint a többi. Történelme során többször volt svéd fennhatóság alatt, bár eredendően dán terület volt.

Elhelyezkedésénél fogva el lehet Bornholmra jutni repülővel, Køgeból hajóval és a vasút & hajó kombinációjával Koppenhágából, ahogy én csináltam. A Dán Államvasútak, DSB kényelmes megoldást kínál: mindössze 149 koronáért eljuttat bennünket, két átszállással Rønne-be, Bornholm kikötőjébe. A jegyet itt vettem meg.
Igazán praktikus, hogy nem kell külön venni a jegyeket, hanem egy jegy tartalmazza a két vonatjegyet és a kompjegyet. Aki jegyet szeretne venni a DSB honlapján, azt írja be, hogy
Fra: København H       Til:Rønne

A logisztika tehát összeállt. Minimális útravalóval indultam el hétvégi programomra. A kis hátizsákomba mindössze a tisztálkodószereket, napkrémet, fürdőruhát, napszemüveget, telefont és töltőt, bankkártyát és némi készpénzt pakoltam be. Jó érzés ilyen egyszerűen útra kelni. Ritkán adatik meg. A lét elviselhető könnyűsége...

Szombaton kora reggel tehát vonatra pattantam. Félóra alatt már Malmőben voltam, miután a vonat szupergyorsan átsuhant a Broen, a Dániát és Svédországot összekötő hídon. Némi várakozást követően, kicsit vacogva a hűvös reggeli svéd szélben, jött a következő vonat, mely 40 perc után Ystad kikötőjébe ért, ahol már lehetett is beszállni a hatalmas, bizalomgerjesztő katamaránba. A hajón úgy éreztem magam, mint egy repülőn, csak sokkal kényelmesebb volt. Biztonsági bemutató és mentőmellények nem hiányoztak.   Egy óra 20 perc után megérkeztünk Rønne-ba, Bornholm kapujába.

Bornholm, te csodás!

dueodde-strand-p_-bornholm-kreditering-destination-bornholm770x433-e1529303914340.jpg

Fotó forrása itt

Bevallom, beleszerettem a szigetbe. Vissza kell mennem. Íme három dolog, amiért szerethető Bornholm.

1.) Mintha egy más világba csöppentünk volna. Megállt egy kicsit az idő. Minden kedélyes és nyugodt. Nincs rohanás, nincs kapkodás. Jól esett megmártózni ebben az érzésben.

2.) Csodálatos és változatos a táj. Az északi részen sziklás a tengerpart, míg a délin homokos. Dánia többi része lapos, amihez képest üdítő dimbes-dombos Bornholm. Azért ne nagy hegyeket várjunk! De legalább van néha egy kis emelkedő és lejtő. A kerékpározóknak egy kis kihívás.

Ha nem tudtam volna, hogy Észak-Európában, a Balti-tenger közepén vagyok egy szigeten, úgy éreztem volna, mintha egy görög szigeten lennék. Az illatok is arra emlékeztettek.

3.) A dánok úgy általában barátságosak, de a bornholmiak valahogy jobban és másképpen barátságosak. Talán őszintébben, magától értetődően. És lazábbak. A mediterrán világ nyugalma, kedvessége, hangulata és mosolya "beoltva" a dánokba. Remek kombináció :-) 

 

Egy hétvégi program Bornholmon

Amit egy hétvége alatt meg lehet nézni, igaz, elég intenzív tempóban az a következő.
Sok kép és minimális szöveg ezúttal :-)

Hammershus
Rønne-től, a kikötőtől északra indulva a parton az első fontosabb látnivaló. Hammershus Skandinávia legnagyobb erődítménye. Ez jutott róla eszembe első látásra: Visegrád nagyobb kiterjedésben :-) és az Egri csillagok tengerparttal :-)

hammershus-ruins.jpgFotó forrása itt

hammershus-edit.jpgFotó forrása itt

hammerhus.jpg

hammerhus4.jpg

hammerhus5.jpg

 

Allinge
A sziget körbejárásának következő állomása az óramutató járásával megegyező irányban Allinge, a sziget észak-nyugati részén. Hangulatos kis városka, szép tengerparttal.

allinge1.jpg

allinge2.jpg

allinge4.jpg

allinge5.jpg

allinge6.jpg

allinge7.jpg


Gudhjem
az egyik kedvencem a szigeten, bár igazán nehéz rangsorolni. Már a neve is megragadó. Szó szerint azt jelenti, Isten otthona. 

gudhjem_4.jpg

gudhjem_5.jpg

 

Østerlars
a másik nagy kedvencem. Bornholm egyik nevezetessége a kerek templomok. Négy is van belőlük. Ezek közül a leghíresebb, egyben Bornholm és egész Dánia legnagyobb kerek temploma itt található. Tényleg csodálatos! Nagy híve vagyok a román kori kerek templomoknak. A mi öskűi csodaszép kis templomunkra emlékeztet. Az østerlarsi templom 1160 körül épült és egyike Dánia legrégebbi román kori templomainak. Rendezett kertje és temetője is szép.

osterlars.jpg

      Fotó forrása itt

osterlars_2.jpg

osterlars_3.jpg

osterlars_4.jpg

osterlars_5.jpg


Svaneke
a sziget észak-keleti csücskében található, ahol még mindig sziklás a tengerpart. Finom söréről is ismert Dániában.

svaneke_1.jpg

 

Dueodde
a sziget dél-keleti csücskében van. Homokos partja teljesen más, mint az északi részen.

sommerhus-dueodde-bornholm_04.jpg

Fotó forrása itt

Hogyan lehet közlekedni Bornholmon?

Aki kocsival megy, annak nyilván adott az autó. A hajóra egyik kollégámtól tudom, aki 10 évig élt Bornholmon, hogy ha időben veszi meg az ember a jegyet, akkor 500 koronás jegy is kifogható, mely tartalmazza a kocsi és 5 személy szállítását.

Ha valaki nem akar kocsizni Koppenhágából és nem akar híd és komp költséget fizetni, akkor bérelhető a szigeten kocsi természetesen.

De persze a legkörnyezetbarátabb megoldás a kerékpározás vagy a busz. Én ez utóbbit választottam, lévén, hogy nem tudok magabiztosan biciklizni. És nagyokat sétáltam.

A buszok igazán helyesek :-) Mármint az egész rendszer. A dán rejsekort nem működik a szigeten, hanem saját rendszerük van, egy un. klippekort. Ez az a hagyományos gép, ami lyukaszt, illetve Bornholmon nem lyukaszt, hanem a használati dátumot bélyegzi rá. A turista irodákban bankkártyával lehet megvásárolni napi jegyet vagy különböző típusú klippekortot, míg a buszon a sofőrtől csak készpénzben, ami önmagában csodaszámba megy Dániában. Emlékszem, amikor felfedezőúton jártam 2017 tavaszán Dániában és próbáltam készpénzért jegyet venni a buszon Koppenhágában, hát... az elmeorvos elnéző mosolyával nézett rám a sofőr, hogy készpénz, na ne vicceljek már.

A sofőrök kedvesek, segítőkészek és teljesen rendjén való,hogy simán csak integetsz a sofőrnek valahol az úton, nem megállóban, amire ő meg fog állni.

Az meg a bónusz volt számomra Bornholmon, hogy megértettem, ahogyan beszélnek, ők is megértették az én dánomat és nem akartak azonnal angolra váltani, hanem dánul zajlott a társalgás, a buszsofőrökkel is.

Egyébként a bornholmi dialektus nagyon más, mint a fővárosi, de nekem szerencsém volt, valószínűleg nem azt fogtam ki, mert azt még a többi dán sem érti meg.

Egy szó mint száz, Bornholm élmény volt. Aki nem hiszi, járjon utána :-) 

----------------------------------------------

A forrással nem megjelölt fotók mind saját felvételek.

A bejegyzés trackback címe:

https://maniamdania.blog.hu/api/trackback/id/tr814922974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Valóság nevű unokahúgotok 2019.07.17. 18:00:40

Nem tudom, mire gondolsz, amikor azt írid, hogy úgy érezted, mintha egy görög szigeten lennél? Véletlenül nem Írországot akartál írni?
De ha nem akar elmúlni ez a görög sziget-fílinged, akkor menj csak be a vízbe, ami nem 28, hanem 15 fokos: na, attól rögvest elmúlnak az ilyen érzéseid!

M Éva 2019.07.17. 18:04:28

@Valóság nevű unokahúgotok: Nem Írországot akartam írni :)
Igen, tudom,hogy hideg a víz. Attól nekem az érzet, a kinézet és az illatok a görög szigetekre emlékeztet.
De természetesen megértem, ha Te másképp gondolod.

Pierr Kardán 2019.07.17. 22:05:44

Nem voltam még Bornholm szigetén, ellenben voltam az attól kicsit délebbre lévő Rügen szigetén és fürödtem is a tengerben. Hát az felért három fürdéssel (először, utoljára és sohatöbbet). Sok jó tengerparton fürödtem már, de ilyen borzalmason még soha.

Ha éjszaka felsírok álmomban, akkor a család tudja, hogy Rügenről álmodom. Sajna július elején 28 fokos levegő hőmérséklet mellett olyan 12 fokos volt a tengervíz, 2 perc után úgy éreztem, mintha a combomba egy késsel vágtak volna bele. A kárhogy próbáltam, nem tudtam bemenni mélyebben a vízbe, mert amikor a jéghideg víz elérte a nemesebbik testrészemet, akkor egy pánikszerű menekülési roham jött rám.

Bezzeg a németek, úgy lubickoltak a vízben, mintha a Vörös tengernél lettek volna.

Amiért mégis inkább pozitív az emlék, az a töménytelen mennyiségű, toplessben és FKK szerelésben napozó, fürdőző, labdázó német nőnek köszönhető :-))

Szaktanár 2019.07.17. 22:06:35

Køgeból /-ből, ha már megvan az a dán vizsga ;)

"Dánia többi része lapos, amihez képest üdítő dimbes-dombos Bornholm."

sztem kbh is meglepően dimbes-dombos tud lenni, főleg egy elég lapos országhoz képest

"A dán rejsekort nem működik a szigeten, hanem saját rendszerük van, egy un. klippekort."

a klippekort egyáltalán nem saját rendszer, 2014 végéig működött a fővárosban is, akkor vonták ki a forgalomból és vette át helyét a rejsekort. ezek szerint vidékre még nem ért el az innováció :)

Hórukk 2019.07.18. 11:09:24

Én a jóval északabbra fekvő Gotlandon jártam, ahol igencsak fürdenek a svédek nyaranta, egy részük persze még télen is.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.07.18. 11:09:40

Hehh, épp itt vagyunk Billund közelében nyaraláson, hát, olyan emelkedok, lejtok vannak,hogy bicajjal kb osszeszarnam magam.Ugy is volt, hogy hozunk, de szerencsére nem tettük.Masok se nagyon bringaznak, inkább a robogó a gyakoribb.
süti beállítások módosítása