Bevándorlás, azaz külföldiek Dániában számokkal
2018. április 29. írta: M Éva

Bevándorlás, azaz külföldiek Dániában számokkal

A Dán Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai alapján Dánia lakosainak száma 2018 első negyedévében elérte az 5,78 milliót, ami 0,5 százalékos növekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest. A tartósan itt élő külföldiek, nagyrészt bevándorlók, illetve azok leszármazottai az ország népességének 13,3 százalékát teszik ki. Itt élvén ezen a számon nem csodálkozom, hiszen nap  mint nap találkozom tartósan itt élő külföldiekkel és hallom az utcán közlekedve is a nem dán szót. Sokan vannak, vagyunk. Koppenhágában ez az arány akár közelíthet a 20 százalékhoz. Nem lehet sokáig úgy sétálni az utcán, hogy az ember fülét ne üsse meg angol, francia, kelet-európai vagy valamilyen - számomra - ismeretlen nyelv.

dania_nepesseg.jpg

Forrás: william87/Depositphotos

Több mint 770,000 ember Dánia lakosai közül külföldi származású, illetve azok leszármazottja. A számok a dán personal number, CPR number adatbázis alapján készültek. Ez a személyes regisztrációs szám, amivel gyermekem és én is rendelkezünk. Az adatbázis az állampolgárságról, a születési helyről és a szülőkről is tartalmaz az információkat.

A Dán Statisztikai Hivatal a bevándorlókat két nagy csoportra osztja: "nyugati" országból származókra és "nem-nyugati" országokból származókra. A "nyugati" itt nem földrajzi értelemben értendő, ugyanis  a dán népesedési statisztika meghatározásában "nyugati" országokból származók közé tartoznak az Európai Unió tagállamaiból, továbbá Andorrából, Ausztráliából, Kanadából, Izlandból, Liechtensteinből, Monacoból, Új-Zélandról, Norvégiából, San Marinóból, Svájcból, az Amerikai Egyesült Államokból és a Vatikánból érkezők. Mindenki más a "nem-nyugati" országokból származók csoportjába kerül. A listából kimaradt Svédország, de vélelmezem, hogy az onnan érkezők is az első csoportba tartoznak.

A 770,000 Dániában élő külföldiek közül:

- közel 277,000 "nyugati" országokból származó és az ő leszármazottaik
és
- több mint 493,000 "nem-nyugati" országokból származó és az ő leszármazottaik

Ez utóbbi csoportban jóval magasabb az "leszármazottak" aránya, vagyis azoké, akik már itt is születtek.

Ezen a "nyugati" dolgon azért egy kicsit felkaptam a fejemet, mert magyarként érdekes az látni, hogy ebbe a csoportba tartozunk. Mire jó az Európai Unió ?! :-)

Nos, és mindezek után jött számomra a döbbenet. Mit gondoltok, a dán után melyik nemzetiség képviselteti magát legnagyobb számban Dániában? Nos, a lengyelek.

A sorrend így néz ki:

- 40,601 lengyel

- 35,441 szír

- 32,924 török

- 29,804 német

- 26,299 román

Az élbolyban tehát két kelet-európai országból származók szerepelnek. Jóval kevesebben, de azért számottevően vannak svédek (14,161), norvégok (15,752) és az Egyesült Királyságból (14,811) érkezők.

A magyarokról nincs szó a jelentésben. Egyéb helyeken rendszerint az 5000-es számmal találkozom.

Viszont ha a "leszármazottak", vagyis a már Dániában születettek csoportját vizsgáljuk, akkor más a minta. A szülők származása alapján a sorrend így néz ki: Törökország (30,428), Libanon (13,948), Pakisztán (11,024) Iraq (10,867), Szomália (9,397). Lengyelország a hatodik 6,299 leszármazottal.

A fenti információk forrása: itt

Miközben ennek a bejegyzésnek az írására készültem, olvastam egy cikket Magyarország népesedési prognózisáról. Akit érdekel, itt nézheti meg a részleteket. Nemcsak hazánk, hanem az egész régió kilátásai elszomorítóak.

Itt a magyar népesedési katasztrófa - Brutális, ami velünk történik

A bejegyzés trackback címe:

https://maniamdania.blog.hu/api/trackback/id/tr9913852156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása