Honnan jön a Bluetooth?
2019. augusztus 01. írta: M Éva

Honnan jön a Bluetooth?

Bluetooth. Már sok éve természetesen használjuk a kifejezést, és vélhetően nem gondolunk bele, vajon miért is így hívják a vezeték nélküli adatátviteli célra használt technológiát. Dániáról szóló blogomat írva jutotta eszembe, hogy elmesélem ennek a történetét, hiszen nem biztos, hogy mindenki tudja az eredetét.

Ezt a technológiát az Ericsson svéd cég mérnökei fejlesztették ki és az első eszközt, mely alkalmazta az új technológiát 1999-ben dobták a piacra. A Bluetooth név ötlete 1997-ben Jim Kardachtól (Intel) származott, aki egy olyan rendszert fejlesztett ki, amely lehetővé teszi, hogy mobil telefonok kommunikáljanak kompjuterekkel. Amikor javaslatát tette, akkor olvasta a The Long Ships (a Hosszú hajók) című történelmi regényt a vikingekről és Harald Blåtand királyról. bluetooth.jpg                            Kép forrása itt

Nos, dánul Harald Blåtand, angolul Harald Bluetooth Dánia és egyben Norvégia királya volt. Magyarul Kékfogú Harald király néven illetjük őt. Dánia királyaként 958 és 986 között uralkodott és ő vezette be a kereszténységet Dániába és konszolidálta Jylland (Jutland) és Sjælland (Zealand) legnagyobb részén uralkodását. Norvégia királyaként nem volt hasonlóan jelentőségteljes uralkodása, mivel 970 körül mindössze néhány évig tartott.

Harald Bluetooth egyetlen királysággá egyesítette az egymással szembeálló dán törzseket, illetve egységesítette Dániát és Norvégiát. Ez adta az ihletet Jim Kardachnak és a  burkolt célzás az, hogy a Bluetooth egységesíti a kommunikációs protokolokat.

A furcsa vagy furcsának tűnő logót szintén Kékfogú Haraldnak köszönhetjük, ugyanis a fiatalabb Futhark rúnaábécé szerint az ő neve kezdőbetűinek, a H-nak () és a B-nek () a kombinációjából áll a Bluetooth logója.

A rúnaírás kifejezés azokra az egymással szoros kapcsolatban álló ábécékre vonatkozik, amelyeket korábban a germán nyelvek írására használtak, Skandinávia és a Brit-szigetek keresztény hitre térítése előtt, illetve egy rövid ideig a térítés után is, a már említett területeken. A skandináv változatokat futhark (vagy fuþark, az ábécék hat első betűjéből: F, U, Þ, A, R, K), az angolszász változatot pedig futhorc néven is ismerik.

jelling-stone-by-harald-bluetooth-e1542853627185-780x439.jpgRúnaírás egy Jelling kövön. Forrás itt

A vikingek hite szerint a titkos tanok félszemű istene, Odin ajándékozta nekik ezt az írásformát. A legrégebbi rúnaírásos feliratok kb. 150-ből származnak. A rúna szó gótul titkot, ófelnémet nyelven pedig mormogást, bűvös cselekedetet, feliratot jelent. A rúnafeliratokat legtöbbször kardok pengéjébe, ékszerekbe, serlegekbe és más használati tárgyakba, illetve sziklákba vésve találjuk. A keresztény vallás felvételével a rúnákat a latin ábécé rendszerint leváltotta, úgy 700-ban Közép-Európában, majd 1100 körül Skandináviában.

Csak egy kis röpke magyar történelmi kitekintés és párhuzam: Kékfogú Harald uralkodása után nem sokkal "jött" a mi Szent István királyunk, aki 997 és 1038 között uralkodott, és történelmi jelentősége, hogy a magyarok országát, a magyar törzsek szövetségéből kialakult fejedelemséget egységes keresztény állammá szervezte át. Dehát Jim Kardach nem a mi Szent Istvánunkról olvasott éppen történelmi regényt... :-)

A blog megírásához felhasznált források itt, itt és itt. 

A bejegyzés trackback címe:

https://maniamdania.blog.hu/api/trackback/id/tr6014884198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemecsekerno_007 2019.08.02. 16:45:22

Kékfogú Haraldot ismertem, de azt nem matekozt ki, hogy köze volt a Bluetooth-hoz :))))

MaCS_70 2019.08.02. 21:24:15

@nemecsekerno_007: Amint Tanembaum is írja a Számítógép-hálózatokban, a közös pont a Bluetooth és Kékfogú Harald között, hogy mindkettő vezetékek nélkül hajtja végre az egységesítést.

MaCS

GTI100 2019.08.02. 21:24:22

Nagyon hiányzik a cikkből, hogy miért is hívták kékfogúnak Haraldot. Azért mert nagyon szerette az áfonyát és annak rendszeres fogyasztása miatt a fogai kékek voltak.

M Éva 2019.08.02. 21:25:49

@GTI100: Köszönöm :) nem tudtam.

M Éva 2019.08.02. 21:30:34

norse-mythology.net/harald-bluetooth-facts/:

2. Why was Harald called Bluetooth?

It is unclear why Harald had the nickname Bluetooth, but there are some speculations about why. One of these rumors is that he had a bad tooth, that had turned black/blue. Another rumor is that he loved to eat blueberries or licorice. However, we do actually not know how he got his nickname Bluetooth, they are all just old stories and rumors.

BiG74 Bodri 2019.08.03. 11:21:57

@GTI100:
És lehetett némi higiéniai probléma is a háttérben. Ritkán használhatott kétkezes viking csatafogkefét. Mondjuk vidám látvány lehetett ha vigyorgott.

Szaktanár 2019.08.03. 15:13:19

@M Éva: hát, Dániáról lévén szó, én a licorice-re fogadnék nagyobb összeggel
süti beállítások módosítása