Milyen egy dán fitness klub?  2. rész
2018. március 26. írta: M Éva

Milyen egy dán fitness klub? 2. rész

Ez a bejegyzés ennek a folytatása.

A dánok és a sport

Amennyit idáig láttam a dán emberek életéből, az alapján nyugodtan merem mondani, nagyon aktívak. Rendszeresen látok futó embereket, sokszor párokat és csoportokat, akik futnak. Esőben, hóban és szélben is. Rendületlenül. A kerékpározásról  már többször írtam, tehát nem újság, az egyik nagy sportjuk ez. Gondoljunk csak bele, ha valaki 8 kilométert biciklizik a munkahelyére, aztán délután ugyanazt vissza, az már eleve szép napi sporttevékenység! Mikor kérdezik, mindig röstelkedve mondom, hogy nincs biciklim. Ha már nem lesz más tennivalóm, és a Maslow-piramis valamennyi szintjét megmásztam, akkor előveszem ezt az ügyet. Nyitott vagyok rá. 

Ahol idáig jártam-keltem, nem sok kövér, na jó, szebben mondva, túlsúlyos dánt láttam. Úgyis mondhatnám, alig-alig. Ja igen, Michael, a volt gondnokunk szép szál legény (kiderült, 50 éves), de a magassága miatt nem mondanám kövérnek. Egyébként mesélte, hogy jár fitness terembe.

Szóval itt szinte mindenki sportol, mozog. Ez a világ legtermészetesebb dolga. Margit is. Közel 80 évesen jógaórákra jár, kerékpározik és úszik a tengerben. A múlt héten is megmártózott benne. Ebbe inkább nem gondolok bele...

Nem véletlen, hogy a fitness terem szinte mindig tele van. De még így is mindenki hozzájut a gépekhez. A nagy területen és a három teremben, ahol a csoportos órák zajlanak, eloszlanak az emberek. A dánok sportolási kedvét mutatja nemcsak az, hogy ebben az egy, általunk ismert fitness létesítménybe sokan járnak, hanem az is, hogy a Fitness World egymaga 160 darab fitness termet üzemeltet Dánia szerte. Egy Magyarországnál jóval kisebb nagyságú és lakosságú országban!  És nem ez az egyetlen cég ebben az üzletágban.

Magyarország lakossága: 9,8 millió

Dánia lakossága: 5,7 millió

fw-beachbootcamp.jpg

Fotó forrása: itt

Fitness World

Andris iskolájában talán ez az egyetlen, amit nem tartok megfelelőnek, hogy mindössze heti egy testnevelés óra van. Ez nagyon kevés mozgást biztosít egy kamasznak. Úgyhogy itt volt az ideje, hogy a heti egyet legalább öt alkalomra növeljük.

A dán Fitness World termei egyrészt pont ugyanolyanok, mint egy magyar fitness terem, például ugyanolyan szolgáltatásokat kínálnak, azaz lehet az edzőteremben gépekkel erősíteni, lehet személyi edzőt felfogadni avagy csoportos órákat látogatni, ugyanolyan gépek és eszközök állnak rendelkezésre (na jó, ez már a bőség zavara), mégis a működésében vannak különbségek, melyekre hamarosan kitérek.

Az első meglepetést az ár okozta. Hozzá vagyunk már szokva, hogy Dániában majdnem minden drágább, mint otthon. Így kellemes meglepetés ért, amikor kiderült, hogy havi 259 dán koronába (= 10.000 Ft) kerül a tagsági díj. Ennek fejében minden nap mehetsz a Fitness World bármelyik, az országban lévő 160 fitness termébe, akár naponta többször is. És nemcsak a gépeket használhatod, hanem a csoportos órákon is részt vehetsz. Akinek van kedve, elmélyedhet az órák sokféleségében. Ez az ár jóval kedvezőbb, mint általam ismert bármelyik budapesti fitness terem díja.

Miért szeretem ezt a helyet? Mert jól érzem magamat ott, a jó felszereltségéért, azért, mert mindig találok szabad kardió gépet, a kellemes nyitvatartásáért (kora reggeltől este 10-ig), az áráért és végül azért, mert nagyon közel van. Sokféle csoportos órájuk van, melyek közül többet is kipróbáltam, és végül lehorgonyoztam a Stram op mellett.

Amit különösen kedvelek, hogy itt nem érzi az ember magát zavarban, ha nem csili-vili puccos ruhát hord. Itt mindenki átlagos, normális ruhában, cipőben van. Nem számít, hogy mi van rajtad. Egy egyszerű melegítő bőven megteszi.  Sokan járnak a 60-as és 70-es korosztályból az edzőterembe, jóval többen, mint otthon.

Ügyfélként (avagy vendégként) a fentiek miatt kedvelem a Fitness World-öt, de nem tudom megállni, megfigyelő - elemző lévén, hogy ne elemezzem menedzsment szempontból. Nézzük tehát az eltéréseket a magyar fitness termek működéséhez képest!

1. Gépesítés

A kardió gépeknek ekkora választékát sehol se láttam Magyarországon. Nemcsak sokféle, hanem sok gép is áll rendelkezésre. Az általunk használt létesítményben 45 darab kardió gép várja az edzeni vágyókat. És csodák csodája, a gépek mindig működnek. Nekem ez igazi és üdítő meglepetés, mert amikor több évig a Gilda nevű fitness hálózat termeibe jártam edzeni, akkor kevésszer fordult elő, hogy valamennyi (max.10-15) kardió gép működőképes volt. Vagyis a vendégek magas színvonalú szolgáltatást kapnak a rendelkezésre álló gépek tekintetében. Az ár-érték arány kiváló.

2. Más az üzleti modell

Tagsági viszonyra épül. Belépsz a klubba, és onnantól kezdve folytonos a jogviszony egészen addig, amíg fel nem mondod. A felmondási idő korrekt: egy hónap azon felül, amelyik hónapban felmondod.
Dán barátaink ezt a folyamatosságot nem bízzák a véletlenre pénzügyi szempontból: minden hónap első napján leemelik a havi díjat a bankkártyádról vagy a bankszámládról. Ez a fajta fizetési mód nem választható, hanem a belépés feltétele.

Van egyszeri tagsági díj, 399 korona, amit mi elkerültünk, mert a januárban belépőknek ezt elengedték. Ez volt a januári akció.

Magyarországon mindig olyan helyekre jártam, ahol vehetsz egy havi bérletet vagy x alkalmas bérletet és kész. Hogy lejár a bérleted és utána mi történik, jössz vagy nem jössz, már senkit sem érdekel. Pedig pont ez lenne a lényeg. Üzletileg is így éri meg, és nyilván ezért (is) lehet az árat ilyen alacsonyan tartani, hogy megvan a folyamatosság. És az egyén, az ügyfél szempontjából is ez a jó, hiszen akkor teszel jót az egészségeddel és akkor fejlődsz, ha azt folyamatosan teszed.

Egy kivételt láttam Budapesten, a Mammutban lévő fitness teremnél, viszont ami ott nagyon nem tetszett, hogy minimum félévre ki kell mindent fizetni. A havi fizetés és a bármikori felmondás lehetősége lényegesen barátságosabb és korrektebb.

3. Önkiszolgálás, on-line és felelősségvállalás

Belépéskor az ember kap egy tagsági kártyát. Ez nemcsak azért van, hogy betegyed a pénztárcádba, hanem tényleg szükséged is van rá. A mágnescsíkkal ellátott tagsági kártyával bizalmat és felelősséget is adnak. Mivel recepciós csak a terem nyitvatartási idejének csak egy részében dolgozik, amikor nincs recepció, akkor kártyával lehet belépni. A folyamatok úgy van kialakítva, hogy önkiszolgáló módban is működjön minden. A szekrényeket a vendégek zárják. Elsőre nekünk furcsa. Nem kell bezárnod, de ez a Te felelősséged. Lakatot hozhatsz és azzal bezárod. Nekik miért jó? Mert a recepciós a munkaidejét nem arra vesztegeti, hogy a lakatokat és kulcsokat adja a vendégnek, ahogy Magyarországon teszik, meg hogy fehérjeturmixot csináljon, hanem ideje legnagyobb részét a belépni kívánó vendégekkel tölti. Nekik magyaráz, ha kell, megmutatja a termet, esetleg a gépeket. Vagyis az értékteremtéssel foglalkozik. Mivel Dániában minden, amihez emberi munka kell, drága, azt tapasztalom, hogy igyekeznek a folyamatokat úgy kialakítani, hogy a lehető legkevesebb emberi munkaerő kelljen hozzá. És valóban, lakatot és kulcsot szívesen hozok, nem nagy ügy, viszont cserében az ár normális. Érdekes volt először látni, amikor bementem érdeklődni, hogy a recepciós asztala helytakarékos, egy "falatka", éppen hogy elfér rajta egy számítógép és a bankkártya leolvasó. Igazuk van, a drága négyzetmétereket nem hatalmas recepciós pultra kell pazarolni.

Belépéskor elmondják és alá is íratják Veled, hogy a legfontosabb szabályokat.

1. A tagsági kártyát nem adhatod át senkinek sem.

2.  Nem használhatod az utcai cipőt edzésre. Cipőt kell cserélned.

3. A szekrényben saját felelősségre tárolhatod a holmijaidat.

Ha az első kettő szabályt megszeged, akkor kizárnak és büntetést fizetsz. És működik a dolog a bizalom mentén. A belépőkártyán nincsen fotó, azaz a terembe való belépéskor nem történik arcbeazonosítás.

A honlap nemcsak névjegykártya, hanem sok mindent tudsz intézni rajta. Minden tagnak van saját tagsági oldala, mely mutatja, hogy mikor voltál, milyen csoportos órákat foglaltál le stb. Merthogy a csoportos órákat is a honlapon foglalod. Van app-jük is, amin szintén intézheted az óra foglalásaidat. A foglalásodat 2 órával a kezdés előttig lemondhatod. Ha nem mondtad le és nem jössz el, büntetést fizetsz. Vagyis felelős vagy azért, hogy ne vegyed el mások elől a tréning lehetőségét. A termek mindig tele vannak csoportos órán. Nyilván be van állítva, hogy adott órán adott terembe hányan férnek el és eszerint engedi a rendszer a foglalást. A csoportos óra kezdése előtt egy kis gépen, ami szintén önkiszolgáló, lehúzod a tagsági kártyádat és az kiad egy papírkát, mondjuk részvételi jegyet, amit átadsz az órát tartó edzőnek. A csoportos órák menedzselés is tehát úgy van kialakítva, hogy emberi beavatkozás, munkaerő nem kell hozzá.

Összességében  az látszik a működésen, hogy a folyamatok végig gondoltak és a lehető legegyszerűbbek, nincs túl bonyolítva a dolog. Például a hónap bármely napján beléphetsz, de a tagsági díj mindig a naptári hónapra szól. Napra kiszámolják, hogy abból a hónapból még mennyi van vissza, és a visszalévő napokra fizetsz. Aztán a következő hónaptól már minden egyszerű, az első napon levonják a teljes havi díjat. A Gildában a bérlet attól a naptól számítódott, amikor a bérletet vettem. Nem szerettem nyilvántartani és odafigyelni rá. Itt nincs nagy választék (ilyen bérlet, olyan bérlet, reggeli bérlet, délutáni bérlet, alkalmak stb.), csupán egy. Tag vagy, vagy nem vagy tag. Persze választhatsz hozzá még extra szolgáltatásokat, ha akarsz, külön díjért.

A vendég érkezik, sportol, távozik, önállóan intézi a szekrénye zárását és a csoportos órákon való részvételélét. Mindez az ő felelőssége. Ha nincs nála a kártyája, hát akkor sajnos nem tud belépni például este 8 után vagy a hétvégi napok nagy részében. Ha nincs nála a lakat, akkor nem tudja bezárni a szekrényét. Ha nem jelentkezik fel az órára, akkor nem tud részt venni azon.

Felelősségvállalás, bizalom, egyszerűsítés és automatizmusok - kulcsszavak Dániában. A Fitness World is ezek mentén működik, akárcsak az egész társadalom.

Nekem tetszik.

Az önkiszolgáló fitness terem - csak így hívom.

A bejegyzés trackback címe:

https://maniamdania.blog.hu/api/trackback/id/tr3413775680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása